“Londra’da göçmenlik, Berlin’den kolay”

Eşi Gaye’nin akademik araştırması için iki aydır Londra’da bulunan Yılmaz, 2004-5 yılları arasında 14 ay Almanya’da akademik arastırma amacıyla Almanya’da yaşadığını, 1993-95 ve 2011’de Londra’da bulunduğunu söyledi… Her iki ülke ve bu ülkelerdeki Türkiyeli göçmenlere ilişkin gözlemlerini sorduğumuz Yılmaz, sorularımı şöyle yanıtladı:

– Son 20 yılda İngiltere’de değişim gözlemlediniz mi?
– Ulaşım ve telekominakasyon çok pahalanmış… Elektrik ve enerji fiyatları da katlanmış… Gayrimenkul fiyatları 20 yıl içinde en az 5 kat artmış buldum. Kiralar da buna bağlı olarak artmış… 93’de sokakta daha az genç insan vardı… Şimdi kaldırımlarda daha çok gencin olması, işsizliğin artmış olduğu anlamına gelebilir… Benim ilişki halinde bulunduğum insanlar arasında 20 yıl içinde gelir durumlarının düşmüş olduğunu gözlemledim… Bir başka nokta da Türkiye kökenliler arasında yeme-içme sektöründe işyeri sahibi olanların sayısı artmış denilebilir… Bölgelere göre deşişebilir tabii ama binaların dış cephelerini daha yıpranmış, kaldırımları daha kötüleşmiş ve parkların bakımsızlaştığını görüyorum. Gelirlere gelince garip ama 20 yıl öncesine göre çok değişiklik yok. Bu reel anlamda alım gücünün düşmesi anlamına geliyor…

– Almanya-İngiltere’deki bizim toplumu kıyaslarsak?
– İki ülkedeki Berlin ve Londra metropolüne bakacak olursak; toplum nüfusuna oranla Berlin’de işçi, Londra’da kendi iş sahibi olan daha fazla gibi… Berlin’de işsiz oranı daha fazla denilebilir… Her iki ülkede telekomunikasyon ve sabit telefon sektörü Türkiye’den geri… Almanya’da 26 günde telefon bağlanmıştı. Londra’da 1 ayda internet bağlatabildik. Türkiye’de 2 günde hemen bağlanıyor… Vize – Master kart kullanımı açısından da Türkiye’de çok yaygın…

– İki ülkedeki toplum da içine kapanık mı?
– İngilizler göçmenlere daha açık… Almanya daha kapalı… İngiltere’de göçmenler daha rahat denilebilir… Bizim topluma gelirsek, iki ülkede de gettolaşma eğilimi var… Londra’da her halkın kendi community’si var. Londra’da özgürlükler adına gettolaştırılıyor. Almanya’ya kıyasla İngiltere’de daha ince bir politika izleniyor. Sosyal yardımlar açısından Almanya’da daha iyi ve organize… İşsizler yaşayabileceği desteği alabiliyor. Almanya’da hastane ve eğitim gibi sosyal kurumlar daha iyi olduğunu düşünüyorum… Sosyal alanda çalıştırdıkları elemanlar daha nitelikli ve daha iyi olduğunu sanıyorum… Bütün bunlar yalnızca gözlem tabii…

– Berlin’deki göçmen örgütleri Londar’ya benziyor mu?
– Türkiyeli göçmen örgütler çok benziyor. Almanya’da İngiltere’ye kıyasla 10 katı bizim toplum nüfusu olduğu için herkesimden örgütlenme söz konusu. Almanya’da mezhepsel ya da tarikat bağlamda dini örgütlerin daha ciddi ve yaygın olduğu söylenebilir…

846820cookie-check“Londra’da göçmenlik, Berlin’den kolay”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.