Londra’da karşılıklı gösteriler

Newcastle’da düzenlenen gösteride, asker Lee Rigby’nin Çarşamba günü Londra’nın güneydoğusundaki Woolwich’te radikal tıklayın İslamcı gruplarla bağlantılı olduğu söylenen kişilerce öldürülmesi protesto edildi.

Polise göre, İngiliz Savunma Birliği (EDL) tarafından düzenlenen gösteriye 1500-2000 kişi katıldı. Aynı sırada, EDL’yi yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla suçlayan 400 kişi de eylemdeydi. Polis, iki grubun yaklaşık 100 metreden fazla yaklaşmasını önledi.

Yapılan açıklamada, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da ırkçı mesajlar yayımlayan 3 kişinin gösteriden önce tutuklandığı belirtildi.

Gösteri çağrıları

EDL’nin internet sitesinde, Pazartesi günü Başbakanlık önünde bir gösteri yapılacağı belirtiliyor.

Çağrıda, “Radikal İslam savaş ilan etti ama hükümetimiz bunu görmeyi reddediyor, üstelik askerlerimizi Irak ve Afganistan’da İslamcı militanlarla savaşmaya gönderirken bile” deniliyor.

Açıklamada, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Woolwich’teki cinayeti “tıklayın İslama ihanet” diye tanımlaması eleştirilerek, İngiltere’deki Müslümanlar arasında çok sayıda kişinin bu tür köktenci eylemleri desteklediği veya mazur gördüğü öne sürülüyor.

Faşizme Karşı Birleş (UAF) adlı bir grup ise EDL eylemine karşı gösteri çağrısı yapıyor.

“Faşist örgütler” diye tanımladığı EDL ve İngiliz Milli Partisi’ni (BNP) Lee Rigby’nin katledilmesini istismar etmekle suçlayan UAF, İslamofobiye karşı harekete geçilmesi isteniyor.

Camilere yönelik saldırılara dikkat çekilen çağrı metninde, bütün Müslümanlara karşı nefret yöneltilmesine karşı eyleme, farklı toplum kesimlerinden ve dini gruplardan temsilcilerle sendikacıların katılacağı belirtiliyor.

9 kişi tutuklandı

Bu arada, asker cinayetinin iki failinden biri olan Nijerya asıllı İngiliz Michael Adebolajo’nun 2010 yılında Kenya’da tutuklandığı ortaya çıktı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, El Kaide bağlantılı Şebab örgütüne katılmak için bölgede bulunduğu sanılan Adebolajo’ya konsolosluk hizmeti verildiğini doğruladı.

Cinayetin asıl failleri olan Michael Adebolajo ve Michael Adebowale’nin yanı sıra, Londra civarında cinayetle ilgili olarak tutuklananların sayısı 9’a çıktı. (BBC)

1383120cookie-checkLondra’da karşılıklı gösteriler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.