Londra’da Kaypakkaya anılacak

Muzaffer Oruçoğlu’nun da konuşmacı olarak katılacağı etkinlik 19 Mayıs Cumartesi günü Gik-Der lokalinde yapılacak.


Gecede Mehmet Özcan, halk oyunları gösterisi, sinevizyon ve yerel sanatçılar sahne alacak. Tertip Komitesi tarafından yapılan açıklamada saat 17.00’da başlayacak olan etkinlikte, “Kaypakkaya şahsında önderlerimiz Süleyman Cihan, Kazım Çelik, Cüneyt Kahraman, Cafer Cangöz ve tüm devrim şehitleri anılacak” dendi. 


İBRAHİM KAYPAKKAYA?


Kaypakkaya Fikir Kulüpleri Federasyonu’nda (FKF) devrimci mücadeleye katılmış, FKF’nin Çapa Yüksek Öğretmen Okulu şubesini kurmuştu. Fikir Kulübü’nün başkanı olan Kaypakkaya, 6.Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968’de okuldan atıldı.


Bu dönemde ABD’nin 6.Filo’suna karşı eylemlere, öğrenci örgütlerinin düzenlemiş olduğu gösterilere katılan Kaypakkaya, FKF ve TİP içinde başgösteren ayrılıklarda Milli Demokratik Devrim (MDD) görüşünü benimsedi. Okuldan atıldıktan sonra çeşitli işlerde çalışarak ve Matematik dersi vererek yaşamını sürdürdü. 1971’de sıkıyönetimin ilanıyla birlikte aranmaya başladı. 1972’de o güne kadar birlikte olduğu Proleter Devrimci Aydınlar (PDA) çevresiyle ideolojik anlaşmazlığa düştü. Aynı yıl Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP)’ nden koparak birlikte olduğu arkadaşlarıyla TKP (ML) TİKKO’yu kurdu.


24 Ocak 1973’de Dersim’in, Vartinik, Mirik mezrasında kaldığı köy basılarak, arkadaşı Ali Haydar Yıldız hayatını kaybederken, kendisi yaralı kurtulacaktı. Ancak beş gün sonra sığındığı bir köy evinde ev sahibinin ihbarı sonucu yakalanacaktı. Yakalandığı andan itibaren Tunceli’de, Elazığ’da ve Diyarbakır’da işkencelerden geçti.


1973’ün 17 Mayıs’ını 18’ine bağlayan gece öldürüldü ve babasına parçalanmış cesedi teslim edildi.

802380cookie-checkLondra’da Kaypakkaya anılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.