Londra’da Newroz-Nevruz tartışması

Geçen yıl, Britanya adasında faaliyet gösteren çeşitli Türki toplum kuruluşlarını kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere bir araya getirmek amacıyla kurulan Britanya Türk Dünyası Kültürel Forumu (Turkic Forum) temsilcileri cumartesi günü Trafalgar Square’de gerçekleşecek olan Nevruz kutlamalarını protesto edeceklerini açıkladı.

Azerbaycan, Batı Trakya Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Güney Azerbaycan, İran Türkmenleri, Irak Türkmenleri, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiyeli temsilcilerin desteklediği Turkic Forum kurucu üyeleri tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Nevruz Türk dünyasının en önemli bayramı; Nevruz kutlamaları ise Turkic Forum’un en önem verdiği etkinliklerden biridir. Kuruluşumuzu takibeden günlerde Londra Büyükşehir Belediyesi (LBB)’nin bu yıl ilk kez Trafalgar Square Meydanı’nı Nevruz kutlamalarına açacağını öğrenmiş olmaktan çok mutlu olmuştuk. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’nun önerisiyle  LBB’de Nevruz kutlaması konusunda gerçekleşen bir toplantıya katılarak Nevruz kutlamalarının  organizasyonu konusunda görüş ve önerilerimizi belediye yetkililerine ilettik. Ancak, daha sonra gerçekleşen toplantılara LBB’den davet almadığımız gibi gelişmelerden de haberdar edilmedik.  Kısa bir zaman önce ise maalesef, Nevruz kutlamalarının politik bir örgütün öncülüğünde gerçekleşeceğini öğrendik.  Bu durum, Turkic Forum bünyesinde oluşturulacak ortak bir komite ile birlikte Nevruz’u kültürel bir festival olarak kutlamak isteyen üyelerimizde büyük hayalkırıklığı yarattı. Trafalgar Square’de gerçekleşecek kutlamalara katılmayı kesinlikle düşünmüyoruz.”

Turkic Forum tarafından yapılan açıklamada bu konuda bir şikayet mektubunun Belediye Başkanı Boris Johnson’a iletileceği belirtilerek üyelerine  Trafalgar Square’deki kutlamalara katılmamaları konusunda çağrı yapacakları açıkladı.

FEDERASYON’UN AÇIKLAMASI

Ayrıca 16 Türk derneğini çatısında barındıran İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) da yaptığı açıklamada Belediyenin bu tavrı ile Türk toplumunun hayalkırıklığına uğratıldığını öne sürdü.

Açıklamada şöyle denildi:

“İki yılı aşan bir süredir İTDF’nin LBB ile yaptığı görüşmelerde Nevruz kutlamalarının gerçek anlamı, bölücü değil kapsayıcı bir kültürel etkinlik olması gereği konusunda dile getirdiği taleplerin dikkate alınmamış olması üyelerimizde ve İngiltere Türk toplumunda büyük bir hayalkırıklığı uyandırmıştır.”

FOTOĞRAF: Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson

1190930cookie-checkLondra’da Newroz-Nevruz tartışması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.