Londra’da Türk Festivali

Güneşli havada yapılan festivali yüz bine yakın kişi ziyaret ederken, Londra Büyükşehir belediyesinin bahçesi ve nehir boyu Türk bayraklarıyla donandı. Kentin en merkezi yerindeki Türk Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Londra’da Thames Nehri kıyısında düzenlenen 5’inci Türk Festivalini yüz bine yakın kişi ziyaret ederken, nehir kıyısı Türk müziği, dansları ve yiyecekleriyle renkli görüntülere sahne oldu.

Londra’daki en etkin sivil toplum örgütlerinden Turkish Forum UK tarafından, Büyükşehir belediye sarayının bahçesinde düzenlenen ve Thames Nehri kenarını Türk bayraklarıyla donatan festivalde, İngilizler, turistler iki gün boyunca Türk müziği, dansları ve yemekleriyle şenlik yaşadılar. Festival, Thames nehri kıyısında adeta Türk rüzgârı estirdi.
Bu sene 5’inci düzenlenen ve güneşli havada geçen festivalin geçmiş yıllara göre çok daha fazla turistik yerde yapılması, ilgiyi de artırdı. Thames nehri kıyısına asılan “Türk Festivali” yazılı 25 metrelik dev afiş ile Türk bayrakları, gelen geçen İngiliz ve turistleri festival sahasına çekmeye yetti. Festivali TC Muavin Konsolosu Gülcan Ökçün, Turizm Müşaviri İrfan Önal, KKTC Londra temsilcisi Kemal Köprülü, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Şener Sağlam, Star Medya Grubu Başkanı Ali Özmen Safa, Enfield Belediyesi meclis üyesi Ayfer Orhan, Haringey Belediyesi Güvenlik Bölümü sorumlusu meclis üyesi Nilgün Canver, Londra’da kurulu Türk sivil toplum örgütü temsilcileri ile on binlerce kişi ziyaret etti.

Festivale katılan resmi konuklar, tek tek her standı gezerek hem bilgi aldılar.Hem de gösterilen ilgiye tanıklık ettiler. Stantlarda Türk yiyeceklerinden, Türk kahvesine, baklavadan gözlemeye kadar her türlü gıda ürünü ile tekstil ürünleri, hediyelik eşyalar, yer aldı. Ayrıca Türk hukuk firmaları ile güvenlik kurumları da bu yılki festivalin katılımcıları arasındaydı. Türk güvenlik şirketi Regalis tarafından 30 kişilik koruma ordusuyla, Festivalin güvenliği sağlandı.
Festivale İngiltere’deki Türkler de yoğun ilgi gösterdi. Türk folklor dansları, oryantal ekipleri, modern Türk dansları gösterisiyle coşan on binlerce kişi akşam geç saatlere kadar Türk sanatçıların müzik ziyafetiyle festival sahasından ayrılmadı. Thames nehri kenarı Türkçe şarkılarla çınlarken, özellikle turistler ve İngilizler de eğlenceye katılarak, festivalin coşkulu geçmesini sağladı. Kıvrak parçalarla coşan İngilizler, Türk müziğine kapılarak, saatlerce dans ettiler.
Turkish Forum UK Başkanı Zeren Safa, bu yıl beşincisini düzenledikleri festivale gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirterek, katılanlara, festivalde kendilerine destek verenlere ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti, çok uzun uğraşlar sonunda ortaya konan çalışmanın amacına ulaştığını söyledi.

60’dan fazla kurumun stantlarda yer aldığı festival güzel havanın da etkisiyle büyük ilgi çekti. İlk kez Tower Bridge eteklerinde, Londra Büyükşehir belediye sarayı bahçesinde düzenlenen festivalde, Türkiye’den özel gelen Şafak Modern Türk Dans grubunun gösterisi ilgiyle izlendi. Festivalin müzik ve sahne organizesini gerçekleştiren Londra’nın ünlü müzisyeni Hakan Bilal’ın titiz çalışmasıyla, Türk sanatçı, DJ, dans gösterileri alkışlarla izlendi. Geçtiğimiz ay Polonya’da katıldıkları halk oyunları yarışmasında 3 ayrı dünya birinciliği alan Dr. Fazıl Küçük Okulunun dans ekibi sergiledikleri danslarla festivale ayrı renk kattılar. Öğretmenleri Ahmet Havalı ile festivalde iki gün boyunca dans eden ekip, konuklardan büyük alkış topladı.
Festivalde yer alan müzik gurupları ise söyledikleri Türk parçaları ile konuklara unutulmaz anlar yaşattı.

MÜZİK ŞENLİĞİ

TFUK’un 2002 yılında kurulduğunu belirten Kurucu Başkan ve Festival koordinatörü Hasan Taşlıca, bu sene festivalde 60 stall ile 6 çadırda firma ve kurumların yer aldığını belirterek, festivalin tam anlamıyla “müzik-folklor, dans” şölenine döndüğünü vurguladı.

Londra’nın en tanınmış müzisyenlerinden Hakan Bilal’ın sahne yönetmenliğini yaptığı iki gün süren festivalde, Türkiye’den festival için özel gelen Şadak Modern Türk Dans gurubu, Dr. Fazıl Küçük Okulu’nun ödüllü folklor ekibi, Aylin Hansen oryantal dans grubu, Tuba-Cömert, Gülsüm, Yasemin, Tuba ÖZcivan, DJ Fatih gibi tanınmış isimler de yer aldı.
TFUK Başkanı Zeren Safa, başta festival koordinatörü Hasan Taşlıca ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, kendilerine sponsor olan firma ve kurumlar ile Türk Turizm ve Kültür Müşavirliği’ne teşekkür etti. Geleneksel hale gelen Türk Festivalinin her yıl yapılması için gayret gösterdiklerini belirten Safa, önümüzdeki yıl için şimdiden çalışmaya başlanması gerektiğini belirtti, yeni üyeleri beklediklerini ekledi.

FESTİVAL HEDEFİNE ULAŞTI

Festival koordinatörü Taşlıca ise festival düzenlemenin her açıdan zorluğundan bahsetti, “ Bir festivali bitirirken, bir sonraki yılı yapamama olasılığı her zaman mevcut. Maliyeti 40 ile 50 bin sterlin gibi yüksek bir rakam. Sınırlı sayıda sponsorumuz var. Her yıl da festivalin maliyeti yükseliyor. Forum kurulduğu yıllarda, İngiltere’de ciddi anlamda sivil toplum örgütü sıkıntısı vardı. Amacımız ülkemizi tanıtmaktı. Politik olmayan bir kurumumuz. İngiltere’deki Türklerin dayanışmasını, bilgilendirilmelerini, sorunlarına eğilmeyi amaçladık. Bu nedenle de çok sayıda sohbetler, konferanslar düzenledik. Her dernekte, sivil toplum örgütünde olduğu gibi taze kana ihtiyacımız var. Çalışmak isteyen, yeni fikirlere sahip kişileri, Turkish Forum’a bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin turizm, kültür ve insanını tanıtmayı amaçlayan festivali gerçekleştiren Turkish Forum yöneticileri, aylar süren çalışmanın hedefine ulaştığını belirterek, önümüzdeki yıl festivali yeniden yapacaklarını söyledi.

832680cookie-checkLondra’da Türk Festivali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.