Londra’da Türkçe eğitim atağı ve eksiklikler

Toplum büyüyor, büyüdükce kurumlarını oluşturuyor varolanları da geliştiriyor…

1. İngiltere Türk Toplumu Eğitim Çalıştayı’nın toplanması gerçekten sevindirici…

25 yıl önce Londra’ya ilk geldiğimde kendi aralarında İngilizce konuşan Türk çocuklarını gördüğümde çok üzülmüştüm. Kendi dilini bilmeyen kültüründen de yoksun kalır…

O yıllarda İngilizce dil okulundaki panodaki bir ilanda Türk Eğitim Birliği’nin cumartesi okullarının duyurusuna rastlamıştım. Türk Eğitim Birliği’nin kurucusu Aydın Mehmet Ali’yle o zaman tanışıp gönüllü öğretmenlik yapmak istediğimi söylemiştim. O ilan sonrasında tam 5 yıl boyunca bütün cumartesilerimi Türk çocuklarına ayırdım.

Aralarında Abdullah Nihat Yılmaz’ın da bulunduğu bir kaç idealist öğretmen çocuklara doğru Türkçe konuşmanın yanısıra telefonda konuşma yöntemine kadar evrensel kuralları da öğretmeye çalışmıştık. Kitaplar mı? Türkiye’den kendimiz getiriyorduk. Çocukların kitaptaki kış hazırlıkları bölümünde yer alan “Soba”yı sormaları pek önemli olmasa da, övünecekleri bir kültür kökenlerinin olduğunu öğrenmeleri bizim için çok önemliydi…

Bazen yollarda öğrencilerimle karşılaşıyorum. “Öğretmenim” diye saygıyla selam veriyorlar. Kendimi iyi hissediyorum.

Aydın Mehmet Ali eğitim konusunda pek çok çalışmalara imza attı, uluslararası konferanslar verdi. Azınlık toplumu çocukların başarısı ve içinde yaşanılan topluma kolay entegrasyonu için kendi kültürleri ve dillerinde eğitimin zorunlu olduğunu savundu. Uzun yıllar İngiliz eğitim sistemindeki asimilasyon uygulamalarının ters tepip, suç oranını artıracağını anlattı durdu. Aydın Mehmet Ali ve Ertanç Hidayet gibi içimizden çıkan uzmanlar İngiltere eğitim sisteminde köklü değişiklere neden oldular ve eğitimde azınlık toplumlarının kendi renklerini koruması doğrultusunda bir bakış açısı yarattılar.

Çalıştay’a Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın Londra temsilcileriyle izlemesi umut verici… Türkiye ve Almanya’dan uzmanların deneyimlerini paylaşmaları çok olumlu… Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin böylesi tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapması sevindirici…

Eksik olan neydi biliyor musunuz?

Çalıştay’a 100’e yakın uzman ve eğitimcinin katılmasına rağmen eğitim konusunda ciddi deneyim ve birikime sahip Türk Eğitim Birliği ve Eğitimciler Forumu gibi kurumlar ile Aydın Mehmet Ali ve Muhammet Mehmet gibi eğitim uzmanlarının davet edilmemesi ya da unutulmasıydı…

Bir diğer eksiklik ise, hani büyükelçi ve temsilcinin de katıldığı ilk çalıştay olabilir ama benzeri çalıştaylar 30 yıl önce de yapılmıştı. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti henüz bizim ve çocuklarımızın farkında değilken…

1. İngiltere Türk Toplumu Eğitim Çalıştayı’nın toplanması, amacı ve niyeti çok iyi. Bu büyük eksikliklerin de telafi edileceğini umuyorum.

Koyacağımız tuğla daha önce konulanların üstüne olmalı. Hem diğer ustalar da el verirse daha çabuk inşa ederiz çocuklarımızın geleceğini… Öyle değil mi?

1083400cookie-checkLondra’da Türkçe eğitim atağı ve eksiklikler
Önceki haberBakandan kartvizit rüşveti
Sonraki haber“Platformu medyumlara mı sorup koyacaksınız?”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.