Londra’da ‘Türkler’ sergisi

Türkiye’nin  kültür zenginlikleriyle sanat eserlerinin sergileneceği etkinlik, Türk kültürünün dünya çapında tanıtımı ve imajı açısından oldukça önem taşıyor.

600 -1600 yılları arasında  Uygurlardan Osmanlı’ya kadar bin yıllık bir tarihin sergileneceği projede , İpek Yolu’na hakim olan Uygurların kumaşları ve duvar freskleri,  Selçuklu medreselerinin kültürel zenginlikleri , Timur döneminin fresk ve gravürleriyle,  Osmanlı dönemine ait kaftan, çini, porselen ve padişah portreleri gibi nadide eserler sergilenecek. 370 parça sanat eserinin bir araya geleceği etkinlikte, ll.Mehmet’in portreleri, Sultan Süleyman’ın kılıcı, Osmanlı dönemine ait  altın oymalı savaş başlığı ve Kur’an da sergilenecek.

22 Ocak’ta Londra’daki dünyaca ünlü galeri  ‘Royal Academy of Arts’ta  açılacak sergi öncesi bir basın toplantısı düzenleyen galeri yetkilileri, sergiyle ilgili bilgi verdi. Royal Academy of Arts sanat yönetmeni Lawton Fitt, bu sergiyle Türklerin zengin tarihini tanıtma fırsatı bulduklarını söyleyerek projeye ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyduklarını belirtti. Toplantıya bir çok yabancı basın mensubunun yanı sıra Türk basın temsilcileriyle T.C Londra Büyükelçisi Akın Alptuna da katıldı. Büyükelçi Alptuna, Ocak sonunda başlayacak serginin, AB’nin Türkiye ile müzakere sürecine karar vereceği tarihle aynı zamana denk gelmesinin çok olumlu bir tesadüf olduğunu söyledi.

Alptuna, ‘Amacımız insanların Türkiye’ye bakış açısı değiştirmek değil, Türk kültürünü ve tarihi zenginliklerini dünyaya tanıtmak. Royal Academy of Arts gibi dünyaca ünlü bir müzede gerçekleşecek olan kapsamlı sergi, Türkiye’nin gerek İngiltere’deki gerekse dünyadaki imajı açısında son derece önemli olacaktır’ şeklinde konuştu.

Türk sanatının  en gözde eserlerinin sergileneceği proje,  şimdiye kadar  Türk sanatı ve tarihi adına yapılmış en büyük etkinlik olma özelliği taşıyor.

Ayrıntılı bilgi http://www.royalacademy.org.uk/?lid=1058 ya da www.turks.org.uk adreslerinden alınabilir.

Hilal Yılmaz/Londra-DHA

1093980cookie-checkLondra’da ‘Türkler’ sergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.