Londra’daki basın ve dostum Ender

Londra’daki geçen hafta Hayat Tv’de ‘Artı Eksi Londra’ programında basın ile igili bir tartışma programındaydım. Anlatacak çok şey vardı ama nedense nutkum tutuldu.

Bu yazıyı okuyanların Londra’daki toplum medyasını eleştirdiklerini düşünüyorum. Bana göre toplum neyse medyası da onun yansıması. Bakkalların raflarına gelişigüzel atılan gazeteleri gördüğümde hemen yetkililerin emeğe saygı göstermelerini istiyorum. O gazetelerdeki emeğin büyük oranı karşılığı olmayan gazetecilik sevdası ve özveri…

Gazeteciler başta olmak üzere basın çalışanları halkla ilişkileri gelişkin, ağzı laf yapan kesim sayılır. Bu özellikleriyle başka sektörlerde kolayca yönetici ya da patron olabilirlerdi herhalde.

Londra’daki toplum basını haberleşme ve ticari tanıtımın dışında toplum tarihinin de arşivini tutuyor. Gazeteleri ticari bir işletmeden daha çok toplumsal bir kurum olarak görmek daha doğru olur.

***

Bu yazıyı kaleme aldığım 26 Ağustos günü, Londra’da görevi başında yitirdiğimiz ilk gazeteci Ender Erturan’ın 19’ncu ölüm yıldönümüydü.

Sevgili dostum Ender, 1996’da Londra Hürriyet’in haber sorumlusu olarak kendi uçağı ile gittiği Manchester’dan dönerken uçağı düşmüştü. Ender henüz 27’sindeydi… Londra Hürriyet’te çalışan bir arkadaşımızın kardeşi 20 yaşındaki Yunus Osmanağaoğlu da sevgili Ender’e son yolculuğunda eşlik etmişti…

Enderin o parlak gözleri, yüzünde eksilmeyen gülümsemesi, sırtında gazeteci yeleği, elinde motosikletinin kaskıyla hayali karşımda… Yarı utangaç ses tonuyla son yakaladığı haberi ballandıra ballandıra anlatıyor sanki…

Kendisini her alanda iyi yetiştirmiş, Türk basınına katkısı olacak bir değerdi. Türkiye’de Hava Harp Okulu’nda okumuş, Antalya Hürriyet’te de gazeteciliğe başlamıştı. İşin içinde haber var mı, üşenmezdi. Uzak yakın, gece gündüz demez koşardı…

Sevgili Ender’in yaşamı Tom Cruise’un Hollywood filmlerini andırıyordu. Motosikleti ve tek motorlu 4 kişilik bir rally uçağı vardı. Londra dışında habere gitmek için bazen ikisini de kullanırdı. Manchester’e de aynı yöntemle gitmişti… Fenerbahçe ile maçı olan Manchester United’li futbolcularla röportaj için uçmuştu. Enkazda bulunan kırık fotoğraf makinasından çıkan son fotoğraflarında sevgili dostum futbolcularla poz vererek ilk kez bir haberin içine girmişti…

Sevgili Ender’i yitirdiğimizde henüz 8 aylık olan oğlu Can, şimdi 20 yaşında… Can ağladığında sevgili Ender oğlunu kucağına alır uçurur gibi yapar, Can da ağlamayı keser gülmeye başlardı.

Can dostum şimdi doğduğu toprakta Uşak’ta yatıyor. Uşak Belediyesi büyük bir incelikle sevgili Ender’in yaşadığı sokağa adını verdi.

Sevgili Ender iyi bir gazeteciydi, iyi bir pilottu. Hepsi fasa fiso, herşeyden önce gerçekten iyi bir insandı…

Londra’daki gazeteciler olarak onu hasretle, sevgiyle ve dostlukla anıyoruz.

***

Basın toplumun arşivini tutarken, kendi tarihinin de toplumca bilinmesini isterim. “Dostum Ender de aralarında olmak üzere emeği geçen gazeteci ve basın çalışanlarının özverili çalışmaları unutulmasın” derim. İnanın dostlarım inanın, gözünüzün değdiği bu satırları size ulaştıran, gazeteden başka bir şey. İçinde sevda ve özveri olan bir şey.

1084670cookie-checkLondra’daki basın ve dostum Ender
Önceki haberRamazan Başar Suruç’ta yaşadıklarını anlattı
Sonraki haber‘IŞİD’in İstanbul şefi’ yakalandı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.