Londra’daki okullardan da “Happy Birthday KKTC”

Kutlama töreni düzenlenen bu okullardan birisi de Wood Green’deki “St. Thomas More Katolik Okulu” binasında Cumartesi günleri eğitim veren Aliriza Değirmencioğlu Türk Okulu oldu.

KKTC ve Türk bayrakları, Atatürk büstü ve fotoğraflarıyla donatılan salonda yer alan tören, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gerçek mimarları” diye nitelenen şehitler anısına yapılan saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Okul öğretmenlerinden Dilem Canpolat’ın yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmayla başladı. Canpolat konuşmasında Kıbrıslı Türklerin 1950’li yıllardan itibaren ortaya koydukları var oluş ve özgürlük mücadelesi hakkında bilgi aktardıktan sonra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını gerektiren olguları ve gerek vatanda gerek vatanından uzakta yaşayan Kıbrıslı Türkler tarafından neden yaşatılması ve yüceltilmesi gerektiğini anlattı.

Türk Barış Harekatı’nın yarattığı yeni olgularla sonuçlanan Kıbrıslı Türklerin var oluş ve özgürlük mücadelesi ışığında Kıbrıs sorununa çözüm bunması için yıllarca sürdürülen müzakerelerde Kıbrıslı Rumların, adada “azınlık” olarak gördükleri Türklere eşitlik hakları tanımama ve onlara egemen olma, yönetme ve tüm adaya sahip olma yönündeki niyetlerinin değişmediğinin ortaya çıkması üzerine, Kıbrıs Türk halkının 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan ederek bu Rum oyununa gelmeyeceğini hem Rum ve Yunanlara hem de dünyaya haykırdığını vurgulayan Dilem Canpolat sözlerini şöyle tamamladı:

“Birçok şehit ve gazimizin canı ve kanı, abi-abla-anne-baba ve dedelerimizin çektikleri acıların meyvesi, adada eşit, özgür, egemen yaşamamızın sembolü ve Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünde o karanlık günlere dönmeyeceğimizin güvencesi olan Cumhuriyetimizi yaşatmak, daha yüceltmek, bayrağımızı onur ve gururla dalgalandırmak hepimizin vazgeçilmez görevidir. Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.”

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk dansları gösterileri sunuldu, Kıbrıs şarkıları seslendirdi. Programda KKTC’nin kuruluşu ve Kıbrıs Türk halkının verdiği var oluş mücadelesiyle ilgili kısa video ve slayt gösterileri de sunuldu.

Coşkulu öğrenci velilerinin büyük ilgi gösterdiği tören, 10. Yıl Marşı’nın hep birlikte okunmasıyla sona erdi.

834840cookie-checkLondra’daki okullardan da “Happy Birthday KKTC”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.