Londra’daki “Siyah Kıbrıslı Türkler”in etkinliği 2 Kasım’da

Kıbrıslı ve Türkiyeli Türk toplumunun siyah üyeleri “Toplumdaki siyahların Tarihi” başlıklı bir toplantı düzenliyor.

Toplumsal çalışmalarıyla tanınan Ertanç Hidayettin, etkinliğin 2 Kasım saat 19’da “628 Green Lanes, London, N8 0SG” Londra Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde ger­çekleşeceğini duyurdu.

Hidayettin, toplumdaki siyahların kökleri ve kendilerine özgü kültürlerinin ele alınacağı etkinlikte ilginç fotoğrafların da ilk kez paylaşılacağını söyledi.

Katılımın ücretsiz olacağını vurgulayan Hidayettin, “Ülke genelinde siyahların tarihinin ele alınacağı bu ayda biz de toplum üyesi siyahlar olarak Kıbrıs Türk Toplum Derneği ile ortak bir etkinlik düzenliyoruz. Bütün toplum etkin­liğe davetlidir. Ayrıca konuyla ilgili araştırma yapan Serap Kanay bir sunum yapacak” diye devam etti.

Öte yandan Kıbrıslı sanatçı Serap Kanay, uzun erimli bir araştırma sonunda atalarının adaya Afrika’dan geldiğini ve asırlardan beri yaşadıkları bu topraklardaki sayılarının 2 bin civarında olduğunu tespit etti. Siyah Kıbrıslılar’ın kökleriyle ilgili çalışmasının ilk sonuçlarını “Connections-Bizler” adıyla “İnanç Sıçrayışları” isimli uluslararası sergiyle tanıtan Serap Kanay, bu araştırmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Amcasının ölümü üzerine Londra’da hayatında ilk kez cenazeye gittiğini anlatan Serap Kanay, “Cenazedeki insanların çoğunluğu siyahtı. Çoğu tanımadığım, akraba bağlantısı olmayan insanlardı ama hemen hemen tamamı siyah Kıbrıslı’ydı. Mezarlığa girince sanki Kıbrıs’da bir köye gittim ve beni karşılamaya gelen birçok insanla tanıştım. Orada hissettiğim duygunun huzur olması beni çok şaşırttı… Ve o gün araştırmaya karar verdim” diye devam etti.

Kanay, ten renkleri nedeniyle siyah Kıbrıslılar arasında Gara Mehmet’ler, Gara Hatice’ler oldukça yaygın diyerek şunları söyledi:

“Ayrıca hemen hemen her ailede ‘“MercaN’ isminin bulunması da araştırmayla ortaya çıkan ilginç, dikkat çekici bilgilerden. Yani tüm Kıbrıs­lıların yakından bildikleri Mercan isminin de hikâyesi var… İşçi, kâhya olarak çalıştırılan siyah erkeklere koyu kırmızı, bordo, o zamanki adıyla ‘mercan’ renginde bellik, kemer takılırmış. Bu insanlara isim vermek yerine, onları çalıştıran ev sahipleri bu kemerlerin rengiyle ‘Mercan’ diye hitap ederlermiş. Zamanla Mercan isim olarak yerleşmiş.”

Serap Kanay, “Köklerine ulaşma yolunda mesafe almaktan son derece mutlu­yum” diye devam etti.

İLGİLİ KÖŞE: FARUK ESKİOĞLU / İNGİLTERE… Bre Brexit!
https://acikgazete.com/ingiltere-bre-brexit/

 

2240340cookie-checkLondra’daki “Siyah Kıbrıslı Türkler”in etkinliği 2 Kasım’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.