Londra’dan Eroğlu geçti

Kuzey Kıbrıs Dayanışma Derneği’nin (KKDD) davetlisi olarak 12-17 Haziran günleri arasında eşi Meral Eroğlu ve Müsteşarı Hasan Güngör ile birlikte Londra’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Londra Türk Radyosu’ndan (LTR) topluma seslendi, dernek temsilcileriyle konuştu, halk toplantısında Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili gelinen son noktayı anlattı ve soruları yanıtladı, gazetecilerle kahvaltıda sohbet etti, son olarak da KKDD’nin KKTC Ortopedik Engelliler Derneği yararına düzenlediği baloya katıldı.

LTR’DA HALKA SESLENDİ

14 Haziran günü LTR Direktörü Ahmet Baştürk’den faaliyetleri ve sorunları hakkında bilgi alan Eroğlu, daha sonra radyoda canlı yayına katılarak topluma seslendi. Adadaki sorundan dolayı topraklarından kopup gelen yurttaşlarının çektiği hasreti ve sorunlarını anladığını belirten Cumhurbaşkanı, kalıcı bir barışla birlikte göçü ters çevirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

GÖRÜŞMELERDE EKSİK TEK ŞEY: NİYET

Cumhurbaşkanı Eroğlu, aynı günün akşamı Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suite’de halk toplantısına katılarak Kıbrıs’ta çözüm üretmek amacıyla BM gözetiminde süren görüşmeleri anlattı. Toplantıya katılan 400’e yakın toplum üyesi Cumhurbaşkanı’na doğrudan soru sorma şansı da elde etti.

Rum Kesimi’nin 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığının başlayacağını belirten Cumhurbaşkanı, “O tarihe kadar çözüm olacaksa olur. Ondan sonra hayal bile edilemez” dedi.
“Masada herşey tartışıldı. Eksik olan tek şey Rum kesiminin niyetiydi… Artık ucu açık görüşmeler sürdürülemez. Türkler çözüm için bir 40 yıl daha bekleyemez” diyen Eroğlu, KKTC’ye sahip çıkarak güçlendirmenin alternatifleri olduğunu söyledi.

Eroğlu, Rum Kesimi’nin anlaşmaya zorlayabilmek için AB’nin ambargoları kaldırma uyarısı ve BM Güvenlik Konseyi’nin adada ikinci bir devlete izin vermeyen kararının gözden geçirileceğini belirtmesinin yeterli olacağını söyledi.

İngiltere’de 300 bini Kıbrıslı Türk olmak üzere toplum nüfusunun 500 bine ulaştığı bilgisini aldığını belirten Eroğlu, Türklerin birlik ve beraberliğinin bir güç yaratacağını vurgulayarak, “Bu güç parlamentoya da taşınarak, başta Kıbrıs’taki düğüm olmak üzere pek çok sorunun çözümüne katkı sunabilecektir. Bu bağlamda Türk dernekleri de birbirinin rakibi değil dostu olmalıdır” dedi.

ENGELLİLER YARARINA BALODAYDI

15 Haziran Cuma günü öğle yemeğinde Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün konuğu olan Cumhurbaşkanı Eroğlu, akşam da eşi Meral Eroğlu himayelerinde KKDD’nin Ortopedik Engelliler Derneği yararına Regency Banqueting Suite’de düzenlenen baloya katıldı.

Kıbrıslı Türk polikitacılar, toplum temsilcileri ve toplum üyelerinden oluşan 400’e yakın konuğun ağırlandığı gecede elde edilmesi hedeflenen 15 bin sterline yakın gelirin Ortopedik Engelliler Derneği’ne bağışlanacağı belirtildi.

Kıbrıslı pop grubu Babutsa ve sanatçı Eylem ile Göçen kardeşlerin sanat müziği grubunun yer aldığı baloya Vatan Kültürel Türk Müziği Korosu’nun Başkanı Türkan Nalbantoğlu da Naci Göçen’in son bestesi “Gelsen bana sor” ile renk kattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu gecede yaptığı kısa konuşmada toplumun ilgisine teşekkür ederek, gecede gözlediği birlik ve beraberlikle herşeyin üstesinden gelinebileceğini yineledi.
Gecede konuşan KKTC’nin “First lady”si Meral Eroğlu, Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak çok şeyler olduğu bilinciyle kolları sıvadıklarını belirterek, KKDD gecesine katkı sunanlara teşekkür etti.

KKDD Başkanı Enver Kannur da bütün sorunları toplumla paylaşarak çözüm üretmek ve dayanışma sağlamak amacıyla kurulan KKDD’nin bu tür etkinlikleri sürdüreceğini sözlerine ekledi. Kannur, geceyi onurlandıran Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşine teşekkür etti. Gece, yardım çekilişiyle son buldu…

TEMSİLCİYİ AÇIKCA CUMHURBAŞKANI’NA ŞİKAYET ETTİLER

İngiltere Alevi Kültür Merkezi-Cemevi (İAKM-Cemevi) temsilcisi Hüseyin Üzüm, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na KKTC Temsilcisi Oya Oya Tuncalı’yı şikayet ederek, KTHY mağdurları adına görüşmek isteyen 3 bin 500 üyeli İAKM-Cemevi’ne rendevu vermediği söyledi.

14 Haziran akşamı Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suite’de halk toplantısında soru soran Üzüm, İngiltere’de 4 bin 500 KTHY mağduru olduğunu belirterek geçen yıl da aynı salonda KKTC Başbakanı’ndan çözüm için söz almalarına karşın mağduriyetin devam ettiğini dile getirdi.

Cemevi olarak KTHY mağdurları adına çözüm üretmek için KKTC Londra Temsilcisi’ne ulaşmak istediklerini fakat kapıların kendisine kapandığını öne süren Üzüm, son çare olarak yargıya gideceklerini ve Cumhurbaşkanı’ndan olaya el koyarak çözümü hızlandırmasını istedi…

Eroğlu da KKTC’ye döndüğünde Başbakan ile bu konuyu konuşacak mağduriyetin giderilmesi için gerekenin yapılmasını isteyeceği sözünü verdi.

“LÜTFEN YARDIM EDİN CUMHURBAŞKANIM”

Kıbrıslı rahmetli işadamı Ramadan Güney’in oğlu Erkin Güney, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan adadaki babasının katillerinin bulunması ve varisi bulunduğu Londra’daki Brookwood Mezarlığı’ndaki komploya karşı hukuk desteği verilmesini istedi.

15 Haziran Cuma akşamı KKDD’nin Ortopedik Engelliler Derneği yararına Regency Banqueting Suite’de düzenlenen baloya katılan Erkin Güney, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na kendisini tanıtarak bir mektup verdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu da Ramadan Güney’i iyi tanıdığını belirterek basından takip ettiğince hâlâ naaşının gömülmeyi beklemesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Erkin Güney’in mektubunu değerlendireceğini belirterek taziyelerini belirtti.

Erkin Güney de mektubun içeriği hakkında şu bilgiyi verdi:

“Varisleri arasında bulunduğum Avrupa’nın ikinci büyüğü olan Brookwood Mezarlığı’nın değeri paha biçilmez niteliktedir. Babamın süpheli ölümü sonrasında, bizden para sızdırmak ve Brookwood Mezarlığı’na el koymak isteyenlerin komplosuyla karşıkarşıya kaldık. KKTC vatandaşı olarak çok çaresizim ve Sayın Cumhurbaşkanı’ndan iki konuda bize yardım edip Brookwood Mezarlığı’nı kurtarmasını arz ettim.”

843660cookie-checkLondra’dan Eroğlu geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.