Londra’nın göbeğinde ‘Newroz’

6 Mart akşamı Türk ve Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı Haringey Belediyesi’nin “Newroz Festivali Açılış Resepsiyonu” ile başlayan kutlamalar, Trafalgar Meydanı’ndaki büyük kutlamadan sonra diğer Londra belediyelerinin resepsiyonlarıyla sürecek.

Londra Belediyesi’nin desteğinde ilk kez Trafalgar Meydanı’nda “Newroz” kutlandı. Kutlamalarda Liberal Democrat’ların North Southwark ve Bermondsey milletvekili Simon Huge ve Londra Belediyesi Meclis Üyesi Jennette Arnold kısa birer konuşma yaparak “Kürtlerin bayramı”nı kutladı.

Türkiye’den DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın konuşmacı olarak katıldığı kutlamalara sanatçı olarak Ferhat Tunç, Heme Haci, Hasan Şerif, Çar Newa, Serhado, Kingdom of Kommagene, Folk Dance Groups, Govende Aşiti ve Azadiya Perperok sahne aldı.
 
Öcalan’a özgürlük sloganlarının atıldığı ve sarı, kırmızı, yeşil renklerinin baskın olarak kullanıldığı kutlamalar olaysız sona erdi.

BAŞBAKAN MESAJ GÖNDERDİ

“Newroz” kutlamalarına İngiltere’deki pek çok siyasi kutlama mesajları gönderdi.

Başbakan Gordon Brown “Newroz” mesajında Kürt halkının ülkeye değerli katkılar yaptığını ve bununla Britanya’nın daha zengin bir hale geldiğini belirterek Kürt toplumuna başarı dileklerinde bulundu.

Belediye Başkanı Boris Johnson ise Newroz’un bir çok halka hitap ettiğine değinerek,”Baharın başlangıcı olan Newroz Kürt, Türk, Ortadoğulu ve Merkez Asya toplumları için önemli bir gündür. Newroz kutlamaları ile Londralılar güzel bir festivali yaşayacaklar” dedi.

Muhafazakar Parti Başkanı David Cameron da verdiği mesajda Kürt toplumunun yeni yılını kutlamaktan mutlu olduğunu söyledi.

TÜRK DERNEKLERİNDEN PROTESTO

Öte yandan 16 Türk derneğini çatısında barındıran İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) ve geçen yıl, Britanya adasında faaliyet gösteren çeşitli Türki toplum kuruluşlarını kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere bir araya getirmek amacıyla kurulan Britanya Türk Dünyası Kültürel Forumu (Turkic Forum) Belediye’nin kutlama komitesine kendilerini davet etmemekten yakındı.

“Nevruz Türk dünyasının en önemli bayramı” açıklaması yapan kurumlar, Belediye’nin bu tavrına karşı şikayet mektubu yazacaklarını belirterek üyelerinin Trafalgar Meydanı’na gitmemelerini istemişti.

FOTOĞRAF: Alpaslan Düven

1191110cookie-checkLondra’nın göbeğinde ‘Newroz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.