Londra’nın sevilen siması Tayfun Pasa’yı yitirdik…

İngiltere Türk Futbol Federasyonu (İTFF) ve İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’nun (İTDF) kurucu üyesi olan Pasa, milli hakemlik, spor muhabirliği ve göbek dansı hocalığında toplumda ilklerden sayılıyor.

Pasa’nın hayatında futbol, müzik ve seyahat önemli yer tutuyor. Pasa futbolun oyunculuktan hakemliğine her dalında yeralmış.Pek çok arkadaşının “Paşa” diye çağırdığı Pasa, futbol hakemi bir babanın büyük oğlu olarak 1947’de İzmir Karşıyaka’da doğmuş. Ege Üniversitesi İTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirmesine karşın bir süre Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda çalışmış. “Demokrat İzmir” gazetesinde spor muhabirliği yapmış. 1974’de de milli hakem olmuş. Sesi çok güzel olan Pasa, ilk gençlik yıllarında İzmir Ege Üniversitesi korosunda Sezen Aksu’yla da aynı sahneyi paylaşmış.

GÖBEK DANSI BİLE ÖĞRETTİ

1976’da İngilizce öğrenmek için geldiği Londra’yı ise mesken tutmuş…

İlk yıllar tekstil atölyesinde ve restoranlarda çalışmış. Aynı yıl İTFF kurucuları arasında yer almış. Milli bir hakem olarak Hackney Marches’ın yeşil sahalarında düdüğü ile de hizmet etmesi İTFF’ye sinerji yaratmış… Ertesi yıl da İTFF’de oluşturulan ikinci ligde İstanbulspor’un kurucuları arasında yer almış. İstanbulspor 1987’de ise Pekünspor’la birleşinceye kadar takımda sırasıyla oyuncu, antrenör, yönetici ve kulüp başkanı olarak görev yapmış.

Pasa’nın Londra’daki ilk uğraşları arasında müzik de yer alıyor. Rasih Işıkman ve Savaş Ay’ın birlikte kurduğu folklör ekibine kaşık çalmayı öğretmiş. Öğrencilik yıllarında çalıştığı restoranlarda da dansöz adaylarına ritimle göbek dansı dersi bile vermiş.Pasa, “Londra’daki ilk spor muhabirlerinden” denilebilir. 1982’den 2006’ya kadar Hürriyet gazetesi Londra spor haberleri onun kaleminden çıkmış. TGRT ve Star Tv’ye de Londra’dan katkıda da bulmuş.

GENÇLERİN DIŞA AÇILMASI İÇİN UĞRAŞTI

Pasa’nın topluma en büyük yararlarından biri de toplum üyesi futbolcu gençlere kariyer kapılarını açma uğraşısıdır…

1996’da 300 genç arasından yapılan elemeler sonrasında seçilen 30 amatör futbolcuyu Türkiye’ye götürerek kulüplerin beğenisine sunmuş. Pasa 2000’de de, spor muhabiri Nevdet Topçu, Şener Sağlam, Abdullah Karayılan ve Doğan Can ile birlikte Avrupa Türk Spor Birliği’nin (ATSB) İngiltere şubesini kurmuş. Bu kez ATSB kurumsal olarak yetenekli sporcuları Türkiye’ye görücüye götürmüş.

İTFF yönetiminde uzun yıllar hizmet eden Pasa son iki yıldır da İTFF’de disiplin kurulu üyesi olarak görev yapıyor.Spor dışında toplumsal çalışmalarıyla da tanınan Pasa, 2001’de bütün Türk derneklerinin çatı örgütü olan İTDF’nin kurucu üyeleri arasında yer almış ve 2004-6 yılları arasında da kuruma asbaşkanlık ve başkanlık yapmış. Dostlarının “Güler yüzlü, tatlı dilli… Karıncayı bile incitmez… ” diye tanımladıkları Pasa, insanları üzmekten hep kaçındığını söylemişti.

Koyu bir Beşiktaşlı olan Pasa, “Tek ideolojim hümanizm” demişti… Sporun kendi yaşamına centilmenliği, hakemliğin ise kuralları önemsemeyi öğrettiğini söyleyen Pasa, gençlere de mutlaka sporla ilgilenmelerini öğütlemişti…Ecem (19) ve Gizem (24) adlı iki kızı bulunan Pasa’yı özleyeceğiz…

AÇIK GAZETE: Tayfun Pasa’yı yitirmenin üzüntüsündeyiz… Aülesine ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz…

847480cookie-checkLondra’nın sevilen siması Tayfun Pasa’yı yitirdik…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.