‘Lord Butler Raporu’ karıştırdı

Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Lord Butler, istihbarat bilgilerinde ciddi hatalar bulunduğunu söyledi.

 

Lord Butler beş ay süren soruşturma sonrası açıkladığı raporda, istihbaratın elde edilmesi sırasında, bilgi kaynakların çeşitlendirilmesine yönelik normal süreçteki zayıflıklara dikkat çekti.

 

Butler, İngiltere hükümeti için İngiliz istihbarat servislerince hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan dosyada, istihbarat bilgilerinin sınırlı olduğu yolunda uyarıların bulunması gerektiğini belirtti.

 

Butler Raporu’nda, bu dosyada, Irak’ın kitle imha silahlarını 45 dakikada kullanıma hazır hale getirebileceği yönündeki bilginin yer almaması gerektiği, özellikle vurgulan.

 

Raporda belirtilen hususlar arasında, Irak’la El Kaide arasında bağlantı olduğuna ya da İngiliz hükümetinin petrol stoklarıyla ilgili kaygılar nedeniyle savaşa girdiğine dair kanıt bulunmaması da yer aldı.

 

Butler Raporu’nun sonucunda, istihbarat bilgilerinin kasıtlı olarak çarpıtıldığı ya da yetkililerin bazı hususları ihmal ettiği yönünde kanıt olmadığı belirtildi.

 

BLAİR’İN NİYETİ

Lord Butler, istihbaratla ilgili zayıflıkların toplu bir hata olduğunu ve bir süre önce İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6’ın başına getirilen John Scarlett’ın görevden ayrılmayacağını umduğunu söyledi.

 

Butler ayrıca soruşturmasında, İngiltere Başbakan Tony Blair’in iyi niyetle haraket etmediği yönünde de kanıt bulunmadığını belirtti.

 

Butler raporu geçen hafta Amerikan Senatosu İstihbarat Komisyonu’nca yayımlanan ve Irak savaşı öncesinde ülkenin istihbarat çalışmalarında önemli hatalar işlenmiş olduğunu ortaya koyan raporu izliyor.

 

Eskiden Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış olan Lord Butler’ın ekibinde eski bir savunma yetkilisi, emekli bir diplomat ve üst düzeyde iki siyasetçi yeralıyor.

 

Soruşturma aşamasında, ekip, gizli belgeleri inceleme olanağını elde etti, istihbarat yetkilileri ve üst düzey politikacılarla özel görüşmeler yaptı.

 

Lord Butler’a verilen görev, Irak’ın sahip olduğu öne sürülen silahlarla ilgili bilgilerin ne derece doğru olduğunu belirlemek ve savaştan önce sunulan istihbaratla, o zamandan bu yana ortaya çıkarılanlar arasında bir tutarsızlık olup olmadığını saptamaktı.

 

 

1093050cookie-check‘Lord Butler Raporu’ karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.