İltica hakları iptal ediliyor

Başta BM Mülteciler Komiserliği olmak üzere Pro Asyl, Merkezi Mülteciler Konseyi ve hatta Federal Hükümet’in Göç Sorumlusu Marieluise Beck, uygulamanın insanlık dışı olduğunu ifade ederek uygulanmamasını istediler.

BM Mülteciler Komiserliği Almanya sorumlusu Stefan Telöken, Almanya’da ilticası kabul edilenlerin sayısı aşırı ölçüde düşerken, ilticası kabul edilmiş olanların haklarının alınıp sınırdışı edilmelerinin BM sözleşmelerine aykırı olduğunu söyledi.

2005 yılında şimdiye kadar 284 kişinin ilticası kabul edildi ancak bu süre zarfında , ilticası kabul edilmiş 6 bin kişinin bu hakkı iptal edildi ve bir kısmı sınırdışı edildi, bir kısmı ülkeyi gönüllü terk etmeye çağrıldı. Pro Asyl, bu yılın sonuna kadar en az 7 bin kişinin daha iltica haklarının gasp edileceğini kaydetti.

Bu durumdan en fazla etkilenenler Sırp ve Montenegro’dan gelen mülteciler. Bu arada ilticası kabul edilmiş 8 bin Iraklı mültecinin davalarının da yeniden ele alınacağı açıklandı.

Federal Hükümet’in Göç Sorumlusu Marieluise Beck de uygulamayı eleştirdi. Beck, Iraklı mültecilerin hemen sınır dışı edilmelerinin ülkelerindeki durum nedeniyle mümkün olmadığını ancak, hangi ülkeden gelirlerse gelsinler, ilticaları iptal edilen kişilerin Almanya’daki oturum ve çalışma haklarını kaybettiklerini söyledi.

BM Mülteciler Komiserliği tarafından yapılan açıklamada da Almanya’daki mülteci politikasının ürkütücü olduğu vurgulandı. Almanya sorumlusu Stefan Telöken,1998 yılında ilticaları iptal edilenlerin sayısı 557 iken, bu sayının 2003’te 8 bine, geçen yıl ise 14 bine çıktığını ifade etti. Telöken yeni göç yasasıyla mültecilerin davalarının her üç yılda ele alınacak olmasının durumu daha da kötüleştireceğini söyledi.

1113430cookie-checkİltica hakları iptal ediliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.