Lübnan’da genel grev çağrısı

Hükümetin yeni vergi politikalarına karşı sokağa dökülen Lübnanlılar, 29 Ekim’de Başbakan Saad el-Hariri’nin istifa etmesinin ardından başkent Beyrut’taki Şehitler Meydanı ile Riyad Sulh Meydanı’nı yeniden doldurdu. Eylemlerde “devrim”, “mezhep eksenli siyasete son”, “kamu mallarının iadesi” ve “yolsuzluğa karışanlardan hesap sorulması” sloganları yükseldi.

Eylemlerde sosyal medya ve meydanlardan yeni hükümet kuruluncaya dek yarından itibaren yolları kapatma ve genel greve gitme çağrıları yapılıyor.
.
Lübnan hükümetinin, akıllı telefonlardaki WhatsApp uygulaması için sesli aramaları ücretlendirme önerisi halkın öfkesini taşıran son damla oldu. 17 Ekim’de bu yana Lübnan, 1990’ların başlarında yaşadığı iç savaşın sonundan beri ülkeyi yöneten siyasal sistemin değişmesi için büyük halk gösterilerine tanık oluyor.

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiğini açıklamasına rağmen ülkenin dört bir yanına yayılan eylemler sürüyor.

Başkent Beyrut’ta Hizbullah ve Emel Hareketi yanlıları, birçok kez eylemlere saldırmıştı. Gösterilerin devam etmesi üzerine Hariri, 29 Ekim’de “Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini” belirterek, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a istifasını sunmuştu. Cumhurbaşkanı Avn ise istifasını sunan Hariri’den yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istemişti.

2348450cookie-checkLübnan’da genel grev çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.