Lübnan’da ekonomiyi protesto edenler bankaları ateşe verdi

Lübnan’da yerel para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi, yaşam pahalılığı, işsizlik ve ekonomik sıkıntıları protesto için sokaklara çıkan göstericiler Pazartesi günü bankaları ve büyük şirketleri ateşe verdi, yolları kapattı.

Protesto gösterileri başkent Beyrut, Trablusşam, Zelka ve Saddiyat dahil birçok şehirde düzenlendi. Trablusşam’da güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Askerler eylemlere katılanları havaya ateş açarak, göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Ekim ayından bu yana mali kriz yaşayan Lübnan’da koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması, mağazaların, iş yerlerinin kapanması ekonomik sıkıntıları artırdı.

Reuters’ın haberine göre Lübnanlı güvenlik ve sağlık yetkilileri, dün gece Trablusşam’da göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 20li yaşlarda bir gencin öldüğünü söyledi. En az 10 göstericinin de yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, Trablusşam’da ‘askerlerin saldırıya uğradıkları’, ‘araçlarına fırlatılan el bombası ve yangın bombası nedeniyle iki askerin hafif yaralandığı’ belirtildi.

Ordu çıkan olaylardan ‘barışçıl gösterilere sızanları’ sorumlu tuttu.

Şehirdeki bankalar cemiyeti güvenlik sağlanana kadar şubelerinin kapalı kalması kararı aldı.

Ülkede döviz çekimlerine kısıtlamalar getirildi ve yurt dışı havaleleri askıya alındı. Lübnan Merkez Bankası kuru sabit tutsa da yerel para birimi kara borsada değer kaybetmeye devam ediyor.

Resmi kurda bir Amerikan doları yaklaşık 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen, kara borsada 4000 liraya işlem görüyor.

2410680cookie-checkLübnan’da ekonomiyi protesto edenler bankaları ateşe verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.