LYS sonuçları açıklanıyor

19-20 ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılan LYS değerlendirilmesi ve ortaöğretim kurumlarından alınan diploma notlarından adayların Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanması çalışmaları tamamlandı.

Yarımağan, adayların saat 10.30’dan itibaren http://lys.osym.gov.tr ve http://lys2010.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenilebileceğini ifade etti.

İşte Yarımağan’ın açıklamalarından satır başları:

– Nisan ayında yapılan yükseköğretime geçiş ve LYS’nin değerlendirmesi tamamlandı.
– 5 LYS yapıldı. Her birine değişik sayılarda aday girdi
– Sınava giren adaylardan kural dışı hareketi olanlar oldu. 5 sınavda 77 adayın sınavı iptal edildi.
– 5 sınavda 1 milyon 856 bin adayın sınavı geçerli.

233 ADAY KOPYA ÇEKTİ

– 233 aday kopya çekme teşebbüsünde bulundu.
– Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı geçersiz olmuyor. Geometriden kopya çektiyse o bölümden sıfır alıyor.
– 80 soruluk Almanca testinde son sınıf öğrencilerinin ortalaması yüzde 57.5.
– Bunun dışındaki testlerimiz iyi sonuç veriyor. En kolay test Türk Dili ve Edebiyatı. En zor test felsefe. 30 soruluk testte ortalama yüzde 7.30.

GEOMETRİ’DE 3300 ADAYDAN DOĞRU CEVAP

– LYS 1’de geometride 3300 adayın tüm sorulara doğru cevap verdiğini görüyoruz.
– LYS 2’de 993 aday biyolojide tüm sorulara doğru cevap verdiğini görüyoruz. Bu sınavda da sıfırdan küçük alan adaylar var. 2000 adayın sıfırdan küçük puan oludğunu görüyoruz.
– LYS 3’de Türk Dili v edebiyatında 56 aday, coğrafya 1 testinde 296 aday tüm soruları yaptı.

TÜM CEVAPLAR VERİLEMEYEN FELSEFE

– LYS 4’te tarih, coğrafya 2 ve felsefe testi vardı. Tüm sorulara cevap verilemeyen tek test felsefe.
– Yabancı dil testinde 80 soru üzerinden yapılan testte İngilizce’de 88 aday tüm sorulara doğru cevap verdi.
– Bu sene LYS puanları 4 grupta, Matematik-Fen, Türkçe-Matematik, Türkçe-Sosyal ve dil bölümü olarak 4 grupta hesaplandı.

MATEMETİK TEK ADAY

– 1 aday Matematik-Fen’de en yüksek puanı aldı.
– Türkçe-Matematikte yine 3 puan türü var. Bu puan türünde her üç bölümde de en yüksek puanı alan bir adayımız var. 180 ve üzerinde puan alan aday sayısı 400 binin üzerinde

10 BİN KİŞİ SIFIRCI

– 10 bin kişi sıfır puan aldı.
– Türkçe-Sosyal grubunda iki puan türümüz var. En yüksek puanı alan bir adayımız var. 180 barajını aşan aday sayısı yaklaşık 550 bin.
– Yabancı Dil’de her puan türünde 28 bin adayımız 180’in üzerinde puan aldı. 784 bin 564 kişi 180’in üzerinde puan aldı.
– 17 bin 872 aday MF’de, 13 bin 339 aday sadece TM’de, 33 bin aday TS’de 180’i geçmiş. 215 bin aday her üç puan türünde de 180 barajını geçti
– Biz matematik ve geometri testlerini yapan adayların her 3 puan türünde de puanlarını hesaplıyoruz. 215 bin adayların çoğu Türkçe Matematik grubundaki adaylar.
-Bu yıl MF puanlarının ortalamalarını aldık, MF puanlarına göre bir başarı elde ettik.Tüm kriterlere göre 3 türlü başarı sıralaması yaptık.

MF’DE KIZLAR DAHA BAŞARILI

– MF’de kızlar erkeklerden daha başarılı. Yüzde 86 kızlar, yüzde 79 kızlar. TM’de gene en başarılı kızlar. Burada kızların sayısı da erkeklerden fazla. 272.923 kız adayların ortalaması.

TS’DE ERKEKLER DAHA BAŞARILI

– TS’de erkekler daha başarılı kızların sayısı daha fazla olmasına rağmen.

ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE SINAV BAŞARISI

– Öğrenim durumuna göre sınav başarısını incelersek MF’de en başarılı sınıf son sınıf düzeyindeki adaylar. Puan ortalamaları 282. En düşük ortalama üniversite mezunlarına ait. MF grubundaki dersler okulda öğrenilen, öğrenciyken bilinen dersler.
– TM’de en başarılı grup eski mezunlar. 273 ortalama ile. TS’de en başarılı grup üniversite mezunları 288 puan ortalaması ile. Tarih, coğrafya ve felsefe grubu dersleri okuldan sonra da unutulmuyor.
– LYS liselere yöneliktir. Meslek liseleri öğrencileri çok az sayıda girmiştir. MF’de sınırlı bir kitle olan öğretmen liseleri öğrencilerinin başarısı yüksek, diğerlerinin düşük. Bu sınavlara her adayın girme mecburiyeti yok. TM puan türüne göre en başarılı grup yine öğretmen liseleri, liseler ve meslek liseleri olarka sıralanıyor.
– TS’de 64 bin meslek liseli var. Burada meslek liselilerinin başarısı diğerlerine biraz yaklaşıyor.

Okul türüne göre en başarılı gruplar;

– MF’de Fen lisesi (421 puan ortalaması), özel fen lisesi (379), askeri liseler, polis kolejinden 20 kişi girmiş ve başarışlı olmuş, öğretmen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri.
– TM’de Fen Lisesi, sosyal bilimler liseleri, askeri ve öğretmen liseleri, polis kolejinden 36 aday sınava girmiş ve başarılı olmuş. Anadolu liseleri kalabalık bir grup olduğu sıralamada mütevazi bir yer edinmiş.

1251440cookie-checkLYS sonuçları açıklanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.