Macar bakandan Türkiye hayranlığı

MACAR MİLLİ SAVUNMA BAKANI Dr. HENDE CSABA: TÜRKİYE’Yİ HAYRANLIKLA YAKINDAN İZLİYORUM

09 Şubat Cumartesi akşamı Kayseri ile kardeş kent olacak Miskolc şehrinin de bağlı olduğu Borsod – Abauj – Zemplen Eyalet Valisi Demeter Ervin’in ev sahipliğindeki Mád şehrindeki ‘yardımseverler gecesi” coşkulu geçti.

Başahçılığını Ruprecht Laszlo’nun yaptığı Macaristan’ın 11 farklı bölgesinden gelen olimpiyat madalyalı dünyaca ünlü ahçıların birbirinden enfes av etleri ile yaptığı yemekler tadıldı.

Geceye katılanlar arasında Macaristan Savunma Bakanı Dr. Hende Csaba, Mád Belediye Başkanı Tatárka József, Tokaj Belediye Başkanı Májer János, Macaristan İstanbul

Başkonsolosu Gabor Kiss, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD ) Başkanı, DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, İzmir’li işadamı Christopher Dologh, Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos ve bölgenin ileri gelenleri bulunuyordu.

2013 Mayıs ayında Miskolc’de Kayseri ile kardeş kent imza töreni öncesinde Eyalet Valisi ve Belediye Başkanı’nın davetine icabet eden Kiss ve Şahbaz birçok ikili temasta da bulundu.

Milli Savunma Bakanı ile uzun süre Türkiye ve Macaristan ilişkilerini konuştular.

Türkiye bizim için Ortadoğuya açılan köprümüzdür…

Bakan Dr.Csaba Hende, son on yılın yıldızı dost ve yakın müttefikimiz başarılı Türkiye’yi çok yakinen takip ediyorum.

Miskolc ile Kayseri’nin kardeş kent imza töreninin mayıs ayında olacağını Eyalet Valisi Demeter söyledi. O tarihte ben de mutlu günlerinde yanlarında olacağım.

Şehirlerin birbirleriyle yakınlaşması, halkların daha iç içe olmasını da sağlıyor. Ticaret, ekonomi, sosyal ve kültürel hareketlilik artıyor. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyareti çok önemliydi. Bu foruma Türkiye’den 125’den fazla Türk iş adamı katılmıştır. Macar basınında bir hayli önemli yer işgal etti. Bunun en önemli faktörü, Türkiye’nin dinamik, istikrarlı ekonomik büyümesi ve dünya siyasetindeki ağırlığının bizler tarafından yeterli derecede algılanmış olmasına bağlıyorum. Başbakanımız Sayın Viktor Orban’ın ”Türkiye bizim için Orta Doğuya açılan köprümüzdür” sözünü ben çok önemsiyorum. İstanbul ve Ankara’da genç ve çok dinamik diplomatlarımız görev yapıyorlar. İş alemine ve Türklere çok yakınlar. Türkiye’nin NATO vasıtasıyla Hollanda’dan istediği hava savunma maksatlı iki adet Patriot füze bataryasına NATO üyesi Macaristan olarak biz de hava savunma sisteminin kurulması ile ilgili mühendis subaylarımızla teknik destek vereceğiz.

Dr. Csaba Hende, “Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz çok yakın şahsi dostumdur. Kızımın Erasmus üniversite değişim programı çerçevesinde İstanbul’da okumasını çok arzu etmiştim. İstanbul’u çok seviyorum. Her gittiğimde ayrı güzelliğini hissediyorum. Kendimden bir şeyler buluyorum. Türkiye’yi yakından ve hayranlıkla izliyorum. İki ülkenin birbirlerini olması gereken düzeyde tahlil ettiklerini görmek mutluluk vericidir” dedi.

Tümişad Başkanı Şahbaz’da şöyle konuştu:

“Türk Macar İlişkilerine katkı sunmaktan büyük onur duyuyoruz. Başbakanımızın Macaristan ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin zirveye taşındığı dönüm noktasıdır. İki ülkenin birbirlerini olması gereken düzeyde tahlil ettiklerini görmek mutluluk vericidir. Başbakanımızın 2015 yılına kadar öngördüğü Macaristan Türkiye dış ticaret hacmimizi beş milyar USD. ‘a ulaştıracak altyapı ve potansiyel işadamlarımızda vardır. Bizler de bu ilişkilerin sivil ayağını oluşturuyoruz. Kayseri ve Miskolc şehirlerinin kardeş kent imza töreninde sizi de aramızda görmek bizleri ayrıca mutlu edecektir. Kayseri Türkiye’nin tarihi, sanayi, ticaret, turizm, kültür ve üniversite şehridir. Çok başarılı Belediye Başkanına sahiptir. Miskolc ile bir çok yönü benzeşmektedir. Umuyorum ki, sizi en kısa zaman içerisinde yeniden Türkiye’de İstanbul’da tarihi yarımada da ağırlarız, misafir ederiz. Başkan Şahbaz konuşma sonrası Kayseri’den getirmiş olduğu Türk lokumunu Bakan Dr.Hende Csaba’ya ikram etti. Bakan Csaba’da en kısa zaman içerisinde Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacağım. İstanbul’u ziyaret edeceğim. Ben ve ailem Türkiye’yi ve Türk lokumunu çok seviyoruz…”

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabos Kiss de ”Altı ay önce Macaristan işadamları katkıları ile Türkiye’de misafir edilen Suriye’lilere ulaştırılması için KIZILAY eliyle yapılan yardımın çok anlamlı olduğunu hatırlattı . Biz dost ve kardeş Türkiye’nin her zaman yanındayız” dedi…

763270cookie-checkMacar bakandan Türkiye hayranlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.