Macar Başkan Orlik: Memnuniyetle Türkiye ile işbirliği yaparız

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA ) Macaristan koordinatörü Seda Dağlı ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz beraberinde ki heyetle birlikte Macaristan’ın Jászberény şehri Belediye Başkanı Dr. Szabó Tamás’ın daveti ile Belediyede Başkan Vekili Szatmári Antalné Jászberény makamında ziyaret etti.

1357 yılında Beren ismiyle kurulan, Roma dönemi tarihi eserleri ve kaplıcaları ile ünlü Jászberény şehri Belediyesi’nin daveti üzere gerçekleşen ziyarete, Macaristan’daki en kapsamlı eğitim merkezini bu şehirde oluşturan Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu ( a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége MMOSZOSZ) Başkanı Zoltán Orlik Başkan Vekili Szabó Gábor’da ekibi ile birlikte hazır bulundu.

Türk heyetini Jászberény Belediye Başkanlığı binasında karşılayan Başkan Vekili Szatmári Antalné, Belediye meclisi toplantı salonunda bir konuşma yaptı. Konuşmasına Türk heyetini şehirlerinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek başlayan Szatmári Antalné, “ Şehrimizde bulunan Szent István Üniversitesi dünyanın bir çok ülkesinden Erasmus öğrencileri kabul etmekte, bu öğrenciler arasında Türk öğrencileri de memnuniyetle görmekteyiz. Gerek sosyal gerekse kültürel yönden bu zenginliği ülke halklarının birbirlerini daha yakından tanıması için bir şans olarak görüyoruz. İlişkilerimizi sizler vasıtasıyla geliştirmek en büyük arzumuz. Ayrıca şehrimizde bir çok festival organize ediyoruz. Türk öğrencilerle birlikte, Türk turistleri de şehrimizde ağırlamaktan memnun olacağız. Şehrimizin dünyadan birçok kardeş şehri bulunmaktadır, dost Türkiye’den de bir kardeş şehrimizin olmasını arzularız” dedi.

Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu’nun çalışmalarından da bahseden Szatmári Antalné, Jászberény’in Macaristan’da ki üç eğitim merkezinden en büyüğüne ev sahipliği yaptığını, bu kutsal görev için her türlü desteği sorumluluk bilinci ve mutlulukla sağladıklarını belirtti.

Uzun soluklu ilişkiler geliştirebiliriz

TİKA Macaristan koordinatörü Seda Dağlı ise konuşmasına aldıkları davet için teşekkür ederek başladı. Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu’nun çalışmalarını çok anlamlı ve değerli bulduklarını belirten Seda Dağlı, “ Doğrudan insan hayatına dokunma özelliğine sahip her projeyi biz de desteklemeyi arzu ediyoruz. Federasyonun faaliyetleri etkileyici ve gurur verici. Türkiye’de de buna benzer kuruluşların faaliyetleri var, hatta Afrika’da doğal yaşamı korumak üzere kangal köpekleriyle yürüttüğümüz bir projemiz var. Dolayısıyla elde ettiğimiz tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılması bizim de arzuladığımız, değer verdiğimiz, memnuniyet duyacağımız bir husus. Umuyorum uzun soluklu ilişkiler geliştirebiliriz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Türkiye ve Macaristan’ın dostluk ve kardeşlik eli aynı heyecanı taşıdığımız ülkelere ulaşacaktır

TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz konuşmasına sosyal projelere verdikleri desteğin kuruluş ilkelerinden en önemlisi olduğunu ve artarak devam edeceğini söyleyerek başladı.

Şahbaz, “ Maalesef 17 Ağustos 1999 yılında Marmara Bölgemizde çok büyük bir felaket yaşadık, yardıma koşan 52 ülkeden biri de Macaristandı. Bu nedenle öncelikle milletim adına çok teşekkür ederim. Macaristan TİKA her zaman sosyal, kültürel ve eğitim çalışmalarını izlerken gurur duyduğumuz bir kurumumuz. Umuyorum ki, Jászberény şehri ile ve Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu ile birlikte iki dost ülke Federasyonlarına ortak çalışma zemini hazırlar, hatta üçüncü ülkelere birlikte yardım elini uzatmaya vesile olur. Bir afet anında önceden hazırlanmış, gerekli donanıma sahip arama kurtarma ekiplerinin önemine zaman zaman şahit oluyoruz. İnşallah böyle afetler yaşanmaz ancak sadece doğal afetler değil, emniyet, hastalıklar ve kazalarda da köpekli arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. TİKA’ya da desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Türkiye ve Macaristan’ın dostluk, kardeşlik ve işbirliği eli aynı heyecanı taşıdığımız ülkelere ulaşacaktır”.

Heyetler daha sonra Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu’nun eğitim parkurunda incelemelerde bulundu, 1999 Marmara depreminde arama kurtarma çalışmalarına köpeği ile birlikte katılan Szabó Gábor’un de aralarında bulunduğu Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu’nun eğitim çalışmalarını ve kendileri için hazırlanan gösterileri izledi.

Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu Başkanı Zoltán Orlik burada yaptığı konuşmada özverili çalışmalarından dolayı ekip arkadaşlarına minnet duyduğunu belirterek “ Arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllülük esastır, köpek yetiştirmek çok masrafı ve bir o kadar da sabır isteyen bir uğraştır, uzun yıllar birlikte çalışmayı gerektirir. Ancak görev esnasında kurtardığınız hayatlar sizin mükafatınızdır. Bu ulvi görevde başarılar dilerim” dedi.

Yönetim olarak teknik alt yapı, araç gereç ve eğitim zemini hazırladıklarını belirten Zoltán Orlik, bu çalışmaların yürütülmesi için sadece yapılan bağışları kullandıklarını sözlerine ekledi.

Zoltán Orlik ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ( Afad ) ile yapılacak ortak eğitimlerin, kendi ülkelerinde ve diğer ülkelerde yapılacak arama kurtarma çalışmalarının bu işbirliği kapsamında biran önce ele alınması gerektiğini vurgulayarak, memnuniyetle Türkiye ile işbirliği yaparız dedi.

Macaristan’da, Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonuna bağlı 250 gönüllü ve 120 eğitimli köpekle birlikte arama kurtarma hizmetinde aktif olan 14 üye örgüt bulunmaktadır.

Türk heyet Macar ulusal basın kuruluşu Jászsági Térségi Tv’ye röportajda verdi.

Ziyarette TÜMİŞAD Yönetim Kurulu Üyeleri Şeref Şavlı, Ahmet Kırgın, TİKA Macaristan Koordinatör Yardımcısı Zeynep Ercan, Asistan Farkas Csaba, Gazeteciler Czuh János, Kitti Orlik hazır bulundu.

2280390cookie-checkMacar Başkan Orlik: Memnuniyetle Türkiye ile işbirliği yaparız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.