Macar Büyükelçiliği’nde iftar

Türkiye’de göreve geldiğinden beri birçok Ramazan iftar sofrasında dostlarıyla birlikte bulunduğunu belirten Büyükeçli Gábor Kiss ve eşi Dora Kiss, Türk ve müslüman geleneklerine uygun geniş katılımlı bir iftar sofrası kurdu.

Büyükelçilik rezidansında planlanan, ancak Ankara’daki hava muhalefeti dolayısıyla Hilton Ankara Hotel’de gerçekleştirilen iftar sofrasını ilk kez gerçekleştirmenin gururunu da yaşadı. İftara diplomasi, siyaset, sanat, akademi, iş camiası, sivil toplum kuruluş temsilcilerinden çok kalabalık katlım oldu.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz’da Budapeşte’den Ankara’ya gelerek büyükelçi Kiss’in iftar sofrasında yerini aldı.

Hacı Bayramı Veli Camii İmam Hatibi Hafız Yunus Koçan Hocaefendinın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavet aşrı şerif ve ezan ile iftar açıldı.

Büyükelçinin konuşması öncesinde iftar davetine yoğun proğramları nedeniyle katılamayan Belediye Başkanları, Milletvekilleri, Bakanlar ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın göndermiş olduğu tebrik telgrafları okundu.

Terörün her türlüsünü lanetliyor, Acılarınızı yüreğimizde hissediyoruz

Büyükelçi Kiss yaptığı konuşmada ” Tüm müslümanlarınn Ramazan ayını tebrik ediyorum. İftar aile ve dostların biraraya gelmesine fırsat sağlamaktadır. Dotlarımızı bu iftar vesilesiyle bu akşam yeniden gördük. Hepimiz bu Ramazan ayının değerinin farkındayız. Sevgi ile birbirimize bakmalıyız. Mevcut dünya ihtilaflı ve çok zorluklar içinde geçmektedir. Bizler dostluğu ve sevgiyi büyütmeliyiz. İstanbul’da dün terör saldırısını büyük üzüntü ile duyduk, Üzüntünüzü paylaşıyoruz. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Acılarınızı yüreğimizde hissediyor ve Macar milleti adına terörün içimize korku salmasına izin vermeyeceğiz. İzin verirsek terör gelip gelir. Güven, dostluk ve dayanışma kazanması lazım, onun için bu akşam burada iftardayız. Yeryüzünde birçok medeniyetler ve dinler vardır. Barış için birbirimizle dayanışma içinde olmalıyız” dedi.

İlişkilerimiz karşılıklı sevgi ve hoşgörü çerçevesinde daha da güçlenecektir

Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise ” Müslümanlar ve Türk milleti için mübarek bir ibadet olan Ramazan ayında bizleri biraraya toplayıp iftar vermeniz hepimizi onurlandırmıştır. Bu erdemli davranışınızdan dolayı saygılarımı ve şükranlarımı sunarım. Macaristan gibi dost ve kardeş ülkenin böyle mübarek bir akşamda güzel bir iftar organizasyonu ile Macar ve Türk dostlarını biraraya getirmiştir. Böyle organizasyonlar ile iki dost ülke arasındaki dini ve kültürel hassasiyetler karşılıklı sevgi ve hoşgörü çerçevesinde daha da güçlenecektir. Güven ve samimiyetle sağladığımız bu birlikteliği, varolan diyaloğ ile daha güçlü kılacağımıza inanıyorum” dedi.

İftara Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Ak Pari Bursa Milletvekili ve Türk Macar Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Av. İsmail Aydın, TC Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Dr. Fuat Oktay, Avrupa Birliği Bakanlığı Müstaşar Yardımcısı Ahmet Yücel, TC Başbakanlık Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Mustafa S. Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Ebubekir Ceylan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Demet Sabancı Çetindoğan, Ankara Üniversitesi DTCF Hungaroloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Erdal Çoban, Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Neşe Özden, Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, İstanbul Türk Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Dr. Erdal Şalikoğlu, USAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Selçuk Çolakoğlu, Koç Holding’ten Ufuk Çıplak, Rönesans Holdinten Zafer Akcasu, Gama’dan Oğuz Alp, revaber’den Taha Murat, FIU’dan Mine Üçer, Doğuş Grubundan Av. Müge Pekcan Arıkan, Büyükelçilik çalışanlarıyla birlikte geniş katılım oldu.

İftar proğramı sonrasında misafirlere ayrı ayrı hediye paketi takdim eden Büyükelçi, misafirlerini tek tek yolcu etti, Dr. Erdal Şalikoğlu Macar ve Türk halk ezgilerini sazı ile seslendirerek geceye renk kattı.

772350cookie-checkMacar Büyükelçiliği’nde iftar

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.