Macar rektöre ‘hayırlı olsun’

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin Tuna Nehri kıyısındaki tarihi binada Budapeşte Teknik Üniversitesi yeni Rektörü Prof.Dr. Józsa János’a Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin Tuna Nehri kıyısındaki tarihi binada Budapeşte Teknik Üniversitesi yeni Rektörü Prof.Dr. Józsa János’a Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.

Dünya’da ve Avrupa’da önemli bir yere sahip, 1782 yılında József Nádor Teknik Üniversitesi (Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet) olarak kurulan, 1949 yılında değişen ismi Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi (BME) ile kısa süre önce Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği oluşturmak için adım atmıştı.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz Rektör Prof.Dr. Józsa János’u makamında ziyaret etti. Fahri Konsolosu üniversitenin tarihi binası kapısında Rektörü Prof.Dr. Józsa János ve Dr. Farkas Bálint karşıladı.

Yıllar geçmesine rağmen Türkiye’ye hayranlığım azalmadı

Rektör Prof.Dr. Józsa János konuşmasında şunları söyledi,” Macaristan ve Türkiye önemli bir noktadadır. Türkiye’de özellikle Cumhuriyet’in 100. kuruluş yılına yetiştirilmeye çalışılan büyük projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu gibi mühim konulardan dolayı iki üniversite arasında akademik çalışmalarımızda birlikte öncülük edebiliriz. Üniversitemiz uluslararası ilişkilere büyük önem vermektedir. Türkiye’deki dev projelerde mesleki bilgilerimizi kullanabilirsiniz. Uluslararası öğrenci değişimi proğramının yanında öğretim elemanı değişimi ve ortak projeler başlatabiliriz.

Ben ilk defa Türkiye’ye 1976 yılında bir spor müsabakası için gitmiştim. Yıllar geçmesine rağmen Türkiye’ye hayranlığım azalmadı. Kapalı Çarşı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya’yı hiç unutamıyorum. Ayasofya’yı gezerken bir kapı eşiği mermerinin basılmasından yıpranarak çöktüğünü gördüğümde buradan 1500 yıldır insanlar geçiyor, şeklinde düşündüğümü unutamıyorum. Türkiye’nin incisi İstanbul’un Yıldız Teknik Üniversitesi ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini büyük bir memnuniyetle destekliyorum. Atılacak her adıma bizde açığız. Rektörlüğe yeni seçilmemden dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek’in özel bir hassasiyet göstererek yolladığı ”Tebrik ve kutlama mektubunu” Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın teslim etmesinden büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Daha fazla katkıyı, bir vazife olarak onurla vermeye hazırım

Fahri Konsolos ziyaretteki konuşmasında şunları söyledi, ”Üniversitedeki yeni rektörlük görevinizde başarılar diliyorum. Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesinin Macaristan’da önemli bir yer teşkil ettiğini yakından biliyorum. Size hayırlı olsun ziyaretimde birde Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü değerli dostum Prof.Dr. İsmail Yüksek’in tebrik mektubu getirdim. İki teknik üniversite arsında elçilik yapmaktan büyük onur duyuyorum. Daha fazla katkıyı, bir vazife olarak onurla vermeye hazırım” dedi.

Görüşme sonrasında Rektör Prof.Dr.Dr. Józsa János, üniversitenin dünya literatürüne kazandırdığı teknolojiyi anlatan ” A Müegyetemtöl a világhírig – From The BME To World Renown” kitabını hediye etti. Konsolos Osman Şahbaz’da Fahri Konsolosluğa ait Erciyes Dağını resmeden porselen tabak ve Yıldız Teknik Üniversitesi bayrağı hediye etti.

Ziyarette Rektör Prof.Dr. Józsa János, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Krisztina László, Ulaştırma ve Araç Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç.Dr.Varga István, Dr.Farkas Bálint ve DEİK – DTİK Budapeşte şehir temsilcisi Ali Mercan’da hazır bulundu. Ziyaret sonrasında heyet üniversiteden ayrıldı.

771420cookie-checkMacar rektöre ‘hayırlı olsun’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.