Macaristan ile işbirliği gelişiyor…

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Bulut Macar heyeti tarihi Halkalı kampüsünde kabulünde, üniversite binasının ve kampüslerinin Osmanlı Dönemine 1867 yılına dayandığını, 6000 dönüm arazi içinde bulunduğunu, sonrasında ise İlim Yayma Vakfı tarafından 2010 yılında yeniden kurulduğunu ifade etti.

Güçlü, dinamik, kaliteli eğitim kadrosuyla birlikte bugün itibariyle 8 fakültede 1500 öğrencilerini olduğunu, bu yıl yeni kayırlarla birlikte ilim ve zarafet üssü kampüsümüzde 3000 öğrenci eğitim görecektir dedi. Özellikle Avrupa ve Balkan üniversiteleri ile çok ciddi işbirliği içindeyiz, geçmişteki büyük medeniyeti yeniden inşa etme hedefindeyiz dedi.
Başkonsolos Büyükelçi Gábor Kiss, Sabahattin Zaim üniversitesini bize Fahri Konsolosumuz Sayın Osman Şahbaz tavsiye etti. Bugün üniversiteniz ile Macaristan’daki üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek için buradayız. Miskolc Üniversitesi ve Budapeşte Corvinus Üniversitesi ile işbirliği oluşturulmasını, Erasmus değişim programı öneriyorum. Uygun bulursanız İngilizce eğitim gören öğrencilere 2 + 3 yıl karşılıklı her iki ülkede de eğitim görebilir ve her iki ülkenin de diplomalarını verebiliriz dedi.
Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise, Sabahattin Zaim Hocamızla en son 2006 yılında yeniden kurulan Milli Türk Talebe Birliğinin 2. Genel Kurulunda bir arada olmuştuk. Bugün ise saygıdeğer hocamızın adını taşıyan eğitim kurumuna katkıda bulunmak, vefa borcumuzu yerine getirmek, büyük bir onurdur. İki ülke arasındaki işbirliğinde üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazırım dedi.

MACARLARDAN KÜÇÜKÇEKMECE’YE RESMİ DAVET

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz yeni yapılan Başkanlık makamında Macar heyeti kabulünde, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni açılışını yaptığı binamızda sizleri kabul etmekten büyük onur duyuyorum. İstanbul’daki 39 ilçenin 750 000 nüfusu ile 2. büyük ilçesidir. İstanbul’un en büyük ve Avrupa’nın ise 5. en büyük Kültür ve Gösteri Merkezimizde 7 000 oturumlu salonumuz, ayrıca 3 adet de 600 oturumlu Kültür Merkezimiz bulunmaktadır. İstanbul’da kültür ve sanatın merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Macarlara Macar diyen tek millet sanırım ki Türklerdir. Ben Macaristan’a hiç gitmedim. Ancak Macarlara karşı sevgim ve muhabbetim çok fazla. En çok merak ettiğim görmeyi arzuladığım iki şehir var. Budapeşte ve Saint Petersburg’dur.

Başkonsolos Gábor Kiss, böyle güzel, modern ve yeni binada güzel şeyler hayal ederek muhteşem projelere imza attığınıza inanıyorum. Sizi öncelikle Budapeşte’de misafir etmek isteriz. Bu misafirliği resmi olarak da düzenleyebiliriz. Tarihi, dinamik Küçükçekmece ilçesi ile Macaristan’daki bir şehri kardeş kent için önerebilirim. Macaristan Dışişleri Başkanlığımızın, Fahri Konsolosumuz Osman şahbaz Bey gibi dinamik bir destekçisi olduğu için çok bahtiyarız. Her iki ülkenin sosyal dokusunu çok yakinen tanıyor. Sayın Şahbaz her iki ülke için büyük bir kazançtır. Benim ise, İstanbul’da görev yapıyor olmam en büyük şansımdır. İstanbul’u ailem ve ben çok seviyoruz. 2006 Yılında vefat eden, tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen, ve oynadığı maçlarda attığı gol oranına göre tüm zamanların en verimli golcülerinden Macar futbolcu ve teknik direktörü Ferenc Puskás’ın şimdi Atina’da bir sergisi bulunuyor. Dilerseniz bu sergiyi Küçükçekmece’de de sergileyerek kültürel işbirliğimizi başlatabiliriz dedi.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz da, ”İstanbul’u ve Budapeşte’yi yakinen tanıyorum. Küçükçekmece ve Budapeşte’nin 5. Bölge ilçesinin birbirlerine uygun ve değer katacakları bir çok özelliği bulunmaktadır. Ben de her türlü katkıyı sağlamaya hazırım. Son yıllarda iki ülke arasındaki yükselen ortak projeler ve işbirliklerinin ticaretimize de yansıması noktasında Küçükçekmece’deki işadamlarımızın Macaristan Budapeşte’ye seyahat düzenlemelerine yardımcı olmaya hazırım, bu karşılıklı ziyaretler her iki dost ülkenin insanına değer katacaktır. Geçtiğimiz yıl Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Macaristan’ı ziyaretlerinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmimizi 2.5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkartmayı öngörmüşlerdir. Hep birlikte bu hedefe doğru çalışmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım ” dedi.

Toplantıda Belediye Başkan Vekili Mehmet Besim Müftüoğlu ve Konsolosluk Asistanı Helga Welle Karakaya’da hazır bulundu. Çeşitli hediyelerin takdim edildiği toplantı sonrası
Başkan Karadeniz eski Küçükçekmece resimlerinden oluşan bir albümü konuklara hediye etti. Başkonsolos Kiss’de Başkan Karadeniz’e Macaristan’ı gravür eden porselen bir tabak hediye etti. Macar heyet yakında Budapeşte’de veya İstanbul’da yeniden görüşmek dileklerini ve işbirliğinin en kısa zamanda başlaması hususundaki isteklerini ifade ederek belediye binasından ayrıldı.

768900cookie-checkMacaristan ile işbirliği gelişiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.