Macaristan’da krize karşı sosyal tepki

Magyar Nemzet gazetesinde yer alan bir habere göre, Macar sendikaları krizin bedelinin çalışanlara kesilmesine karşı yaygın grevlere hazırlanıyorlar.

Gazete özellikle de geçtiğimiz aylarda da zaman zaman sosyal haklar nedeniyle grevlerin organize edildiği sektörlerde hazırlıkların hızla devam ettiğini belirliyor. Belediye otobüs işletmeleri, Demiryolu işçileri ve Budapeşte Havaalanı çalışanları greve hazırlanıyor. Magyar Nemzet gazetesi sendikalar arası grev organizasyon komitesinden aldığı bilgileri yayınlamış. Buna göre ilk grevler 15 Aralıkta gündeme gelecek. Ocak ayında ise Budapeşte havaalanında süresiz greve gidilecek. 12 Ocaktan itibaren de ilkokul öğretmenleri süresiz greve başlayacak. Gazete hükümetin sendikalarla anlaşabilmesi durumunda sendikaların grevlerden vazgeçeceğini de saptıyor.

Népszabadság gazetesi de yaklaşan grevlerle ilgili haberinde, hazırlıkları ayrıntılı olarak ele almış. Habere göre memur sendikaları ve hükümet temsilcileri arasında hafta sonu bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda hükümet, memur sendikalarının grev tehdidi üzerine bütçeden ayrılan ek kaynakları sendika temsilcilerinin bilgisine sunacak. Anlaşmazlık noktaları üzerine pazarlık yapılacak. Népszabadság gazetesi, geçtiğimiz hafta sonu yapılan, ve polis ve asker sendikalarının da katıldığı memur gösterisinin etkili olduğunu, anlaşmaya varılabileceğini belirliyor. Népszabadság gazetesinin haberine göre muhalefet ise hükümeti memur maaşlarındaki değer kaybını engelleyememekle suçluyor ve memurları destekliyor.

Népszava gazetesi de haberinde hükümetin ekonomik krizin sosyal etkilerini azaltmak için gündeme getirdiği bir başka önlemi tanıtıyor. Népszava gazetesinin haberine göre hükümet, daha önceki planlara göre 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren değiştirilecek olan erken emeklilik projesini yürürlükte tutmayı tasarlıyor. Eski yasaya göre çalışanlar, emeklilik yaş sınırına 5 yıl kala, eğer isterlerse, kalan primlerini toptan ödeyerek emekli olabiliyorlardı. Geçtiğimiz yıl erken emeklilik yasasına son verilmiş ve uygulamanın 1 Ocak 2009’dan itibaren kaldırılması hedeflenmişti. Népszava gazetesinin haberine göre şimdi ise ülkede işsiz sayısının sürekli artması nedeniyle hükümet erken emeklilik uygulamasına devam etmeyi planlıyor.

Ve son olarak Népszabadság gazetesinin Türkiye’yi ilgilendiren bir röportajı: Gazete Macaristan’ın en tanınmış Türkolog bilim adamlarından András Róna Tas’la yapılan bir röportaj yayınlamış. Bütün ömrünü Orta Asya türk halklarının dil ve kültürlerini araştırmaya adayan 76 yaşındaki András Róna Tas, Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılmasında Macaristan’a önemli görevler düştüğünü söylüyor. Bilim adamına göre Avrupa’da Türklerin Birliğe katılmasına Avrupa kamuoyunun önemli bir kısmı, sadece önyargılar nedeniyle karşı çıkıyor. Bu önyargıların kırılması sürecinde ise Macaristan’ın atması gereken adımlar var.

MACARİSTAN İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN: www.turkinfo.hu

1182990cookie-checkMacaristan’da krize karşı sosyal tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.