Macaristan'dan Nabucco atağı

Gündemde de, Macaristan tarafından geliştiren ve Budapeşte’de yapılması planlanan uluslararası bir Nabucco konferansı var

Macaristan da diğer Orta Avrupa ülkeleri gibi, enerji bakımından neredeyse tamamen Rusya’ya bağlı.

İşte bu nedenle de Rus doğalgazına alternatif olarak geliştirilen Nabucco doğalgaz hattı gündeme geldiğinde en önemli savunucularından ve ortaklarından biri de Macaristan olmuştu.

Ama aradan geçen süre içinde, Nabucco’nun hayata geçirilme ihtimali zayıflamış ve bunun üzerine de Macaristan, doğalgaz konusunda küçük bir Orta Avrupa ülkesinden beklenmeyecek aktiflikte bir dış politika izlemeye başlamıştı.

Bunun en önemli adımlarından biri de, geçtiğimiz bir yıl içinde önce Macaristan dışişleri bakanının ve ardından da Macar başbakanının Hazar denizi havzasındaki petrol ve doğalgaz üreten ülkelere yönelik bölge ziyaretiydi.

Geçtiğimiz günlerde Macaristan’ı ziyaret eden Avrupa Birliği Komisyon başkanı Jose Manuel Barroso’nun Macar yetkililerle yaptığı resmi görüşmelerde de temel gündem maddelerinden biri, Nabucco’nun geleciğiydi.

Macaristan Avrupa Birliği’nin de kendisinden beklediği adımları atmakta gecikemedi. Hükümet düzeyinde hayati bir konu olarak belirlenen ve bu nedenle de özel statüde elçiyle temsil edilen Nabucco boru hattı konusunda Macaristan uluslararası bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.

Önümüzdeki yılın başlarında Budapeşte’de yapılması planlanan konferansa Nabucco’nun ortakları ve de Birleşik Amerika gibi Nabucco’yu destekleyen önemli ülkeler davet edilecek.

İşte Macaristan’ın Nabucco özel temsilcisi Mihaly Bayer’in Türkiye’deki bugün yapılacak görüşmelerinin temelinde de bu proje yatıyor. Macaristan’ın özel Nabucco elçisinin Ankara’da Türkiye enerji bakanına 26 – 27 ocakta Budapeşte’de yapılması planlanan uluslar arası konferans hakkında bilgi verecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı Köksal Toptan’ın da dün Avrupalı parlamenterlerle yaptığı görüşmede vurguladığı gibi, Türkiye’nin de Nabucco konusundaki kararlılığı malum.

Macaristan özel Nabucco elçisi işte Ankara görüşmelerinde Budapeşte’nin de aynı kararlılığa sahip olduğunu Türk yetkililere iletecek…

NABUCCO NEDİR?

Rusya'nın doğalgaz tekelini kırmaya çalışan AB ülkelerinin alternatif kaynak ve rota seçeneği arayışı Nabucco'da birleşmişti.

3 bin 300 kilometrelik boru hattı ile Rus devlet şirketi Gazprom'un tekelinde olmayan doğalgaz kaynaklarının Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa'ya taşınması hedefleniyor.

________________

Macaristan ile ilgili ayrıntılı haberler için: www.turkinfo.hu

1178730cookie-checkMacaristan'dan Nabucco atağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.