MACARİSTAN’DAN… AP, Romanları gündemine aldı

Avrupa Parlamentosu Romanları gündemine aldı.

“Avrupa kıtasının göbeğinde, 3. dünya halkalarına özgü yokluk ve sefalet içinde yaşayan bir halk var: Romanlar!”

Avrupa Parlamentosu’nun geçtiğimiz günlerde kabul ettiği Roman raporu, işte bu çarpıcı tespiti yapıyor.

Macar parlamenter Magda Kosane Kovacs tarafından hazırlanan ve AP İstihdam komisyonunda kabul edilen rapora ve ardından alınan karara göre Avrupa Birliği, Romanların sosyal durumunu iyileştirmek için acil bir eylem planı hazırlamak zorunda.

Rapor Avrupa Birliği’nin en büyük azınlığı olan Çingenelerin, Soğuk Savaş’ın ardından Orta ve Doğu Avrupa’da yaşanan rejim değişikliklerinden en ciddi zararı gören toplumsal kesim olduğunu tespit ediyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın bazı ülkelerinde Romanlar arasında işsizlik oranının % 80 hatta % 90’lara varmasının sosyal anlamda ne kadar büyük bir yıkıcı etki gösterdiğinin de ayrıntılarla saptandığı rapor çok önemli bir sonuca varıyor: Çingene sorunu tüm Avrupa Birliği’nin sorunudur.

Komisyonda kabul edilen karara göre Avrupa Parlamentosu, Şubat ayının ikinci yarısında Çingene sorununu acil olarak gündemşne alıp görüşecek.

Gözlemciler, Avrupa Parlamentosunun Romanları görüşeceği oturumda ciddi tartışmalar olacağını tahmin ediyorlar. Çünkü bu sorunun tüm Avrupa Birliği’nin sorunu olarak kabul edilmesi önerisinin Brüksel’e önemli yükümlülükler getireceğini, bu yükümlülüklerin ise maddi boyutunun olacağını saptıyorlar.

__________________

* Macaristan haberleri için: www.turkinfo.hu

1583720cookie-checkMACARİSTAN’DAN… AP, Romanları gündemine aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.