MACARİSTAN’DAN… Krize ‘geçici’ fren

Dünya finans krizinin Orta Avrupa ve Balkanlardaki etkisi dalga dalga yayılıyor…

Kriz bu bölgede, kırılgan mali yapısı nedeniyle en çok Macaristan’ı etkiledi, ama sonuçta sıkıntılar IMF ve AB’nin ortak paketiyle aşıldı.

Bundan sonraki bölgenin zayıf halkaları hangi ülkeler olacak?

Kriz hangi ülkeleri ciddi tedbirler almaya itecek?

IMF uzmanları Romanya’da, Dünya Bankası uzmanları ise Bulgaristan’da hızla tedbirler alınmasını öneriyorlar. Bu arada otomotiv sektöründeki özel durumu nedeniyle Slovakya da zayıf halka olmaya namzet.

Yorumcular IMF’nin yardım paketi önereceği bir sonraki ülkenin Romanya olabileceğini düşünüyorlar. Romanya’da son haftalarda, yabancı bankaların paralarını ülkeden çektikleri gözlemleniyor. Bu ise ülkede finans sıkıntısı yaşatabilir. Kriz Romanya’da işsizliği arttırmaya devam ediyor. Turda şehrinde, üç ayrı işletme toplam 700 kişinin işine son
verdi. Arad şehri civarındaki otomotiv yedek parça işletmeleri de yüzlerce kişiyi işten çıkardı. Şu an Romanya’da işsiz sayısının 300 bin kişi olduğu, önümüzdeki yıl bu sayının, Avrupa’da çalışan ve kriz nedeniyle işsiz kalıp ülkeye dönen Rumenlerle birlikte 1 milyona ulaşabileceği haberi Romanya basınında yer aldı. IMF Bükreş hükümetinden yapılması planlanan memur zamlarını durdurmasını öneriyor. Hükümet ise yaklaşan seçimler nedeniyle buna cesaret edemiyor.

Bulgaristan’da ülkeye gelecek olan yabancı sermayenin ciddi bir şekilde düşmesi bekleniyor. Dünya Bankasının tahminlerine göre, Bulgaristan’a gelen yabancı sermaye, geçen yılki 6 milyar Euro’ya göre bu yıl en fazla 4,5- 5 milyar Euro olabilecek. Bu ise ülkede likidite sıkıntısı yaratıyor. Geçtiğimiz günlerde Karadeniz kıyısında 80 otelden oluşan bir otel zinciri toplam 80 Euro’ya, yani otel başına 1 Euro gibi sembolik bir fiyata satıldı. Büyük borçları olan otelin yeni sahibi zincirin dev borçlarını ödemeyi garanti etti.

Slovakya da krizden payını alacağa benziyor. En son gelen haberlere göre Volkswagen. Skoda ortak üretimi olan Skoda Octavia modelinin Bratislava’daki üretimi 2009 yılı başından itibaren durduruluyor.

Otomotiv sanayinin ilginç yapısı, uzmanlara göre Slovakya ekonomisinin en zayıf noktası. Çünkü Slovakya milli gelirinin dörtte biri otomotiv sektöründen geliyor. Uzmanlara göre sektördeki sıkıntılar Slovakya ekonomisini kısır döngü içine sokabilir. Üretimini durduran sadece Skoda değil, Alman MAN grubu da Slovakya’daki üretimini azaltacağını duyurdu.

____________________

* Macaristan ile ilgili ayrıntılı haberler için: www.turkinfo.hu

1583670cookie-checkMACARİSTAN’DAN… Krize ‘geçici’ fren

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.