MACARİSTAN’DAN… Macaristan yeni bir Izlanda olur mu?

Ekonomik krizin dalgalanmasında Macaristan yeni bir Izlanda olur mu?

Yani, krizin sarsıntısı, Macaristan’da ekonomik ve mali yapıda onarılamaz bir çöküntüye yol açar mı?

Bir kaç gündür süren bu tartışmalar, Budapeşte’de şimdiye kadar “temelsiz iddialar” diye reddedildiyse de, Perşembe günü artık iş daha ciddi bir boyuttaydı.

Budapeşte borsası % 9 civarında, Macar parası forint de büyük iniş çıkışlarla, ama buna yakın bir oranda kan kaybına uğradı.

Uzmanlara göre sorun Macaristan’ın ekonomisiyle değil, dış borçlarla ve kırılgan mali dengelerle ilgili. Yani, Macaristan asla İzlanda olmayacak, uzmanlar böyle diyor.

Peki ama Macaristan krizden en az şekilde etkilenerek nasıl kurtulabilecek?

Hükümet tedbirler almaya devam ediyor.

Aslına bakılırsa, yine uzmanlara göre bu tedbirlerin bir kısmı, panik işareti olarak algılandığından, yarardan çok zarar da getirebiliyor.

Mesela, krizin ilk günlerinde IMF’yle yapılan anlaşma buna bir örnek gösteriliyor.

Macar hükümeti birkaç gün önce IMF’yle bir ön anlaşma yapmış ve bunu yaparken de uzun vadede ülke dengelerini sağlama almak istemişti.

Yani bu anlaşma aslında IMF’ye, Macaristan’a müdahale etme hakkı vermiyordu, sadece bir güvenceydi.

Ama işte bu anlaşma piyasalarda bir korku ve panik işareti olarak algılandı, ve borsadaki yabancı sermaye, anlaşma haberi üzerine derhal çıkış kararı aldı.

Bu kez hükümet yön değiştirdi ve Macaristan ekonomisini Avrupa Birliği şemsiyesi altında korumanın yollarını aramaya başladı.

İşte Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının Macaristan’a verdiği 5 milyar Euroluk kredi de bunun işareti.

Peki gelecek ne getirecek? Doğal olarak bunu kimse bilmiyor. Sadece Macaristan değil, dünyanın en gelişmiş ekonomileri bile kuşku ve korku dolu.

Ama küreselfelakette Macaristan için iyi bir yan da aramamız gerekecekse, bu, krizin Macaristan’da siyasetin düşman kardeşlerini bir araya getirmesi oldu.

Macaristan’da krize karşı kurulan Ulusal Zirve toplantısında, iki yıldır birbiriyle neredeyse konuşmayı reddeden merkez sağ ve merkez solun liderleri bir araya geliyor.

Dev dalgalar arasında çırpınan minik kayıktaki yolcular gibi, kendi aralarındaki kavgayı bir kenara bırakacaklar, kayığı sağ salim karaya ulaştırmanın yollarını konuşacaklar.

Çünkü kayık batarsa bu herkesin sonu olacak.

____________________

* Macaristan ile ilgili ayrıntılı haberler için: www.turkinfo.hu

1583650cookie-checkMACARİSTAN’DAN… Macaristan yeni bir Izlanda olur mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.