Madende facia: 19 işçi öldü

Dinçer, patlamanın etkisiyle ocaktaki tahkimatın tamamen çöktüğünü belirterek, o nedenle çalışmaların temkinli bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.

Bakan Ömer Dinçer, ”Sanıyorum işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkartılması geç zamanlara kadar sürecek. Uzman ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Zonguldak’tan gelen ekip de çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
Kurtarma çalışmalarını yerinde görmek için dün gece bölgeye gelen Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirtti.

Patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını ifade eden Dinçer, ”Bilirkişi raporu sonrası patlamanın neden kaynaklandığını daha iyi anlayacağız” diye konuştu.

Bir gazetecinin, ”İşçilerden tamamen umut kesildi mi?” yönündeki sorusuna Dinçer, ”Evet, maalesef görünen o ki yaşamlarını yitirdiler” yanıtını verdi.

Bakan Dinçer, ”Ölen işçilerin ailelerine ne zaman haber verilecek?” yönündeki bir soruyu ise, ”Zaten birçoğunun ailesi burada” diye yanıtladı.

”Bu işletme mayıs ayında denetimden geçmiş ve eksiklerini aralık ayına kadar tamamlanması için süre verilmiş. Bu doğru mu?” yönündeki soru üzerine ise Dinçer, ”Bu konuyla ilgili net bilgim yok. Umarım eksiklerini gidermiştir” dedi.
Bakan Dinçer, ”Ocakta gazla ilgili uyarı sistemi var mıymış?” yönündeki soruyu da, ”Evet, varmış” diye yanıtladı.

KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Maden ocağında mahsur kalan 19 işçinin isimleri şöyle:

Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

GÖÇÜK DİNAMİT PATLATILMASI SONRASI OLMUŞ

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçüğün, bir dinamit patlatılmasının akabinde meydana geldiğini söyledi.

Harput, dün akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olaya ilk olarak firmanın kendi kurtarma ekiplerinin müdahale ettiğini, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma’dan gelen ekiplerin kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi.

Harput, ”Ocakta yapılan çalışma sırasında bir dinamit patlatılmasının akabinde malum göçük meydana gelmiş. Olayın meydana geldiği yer de 220 ila 250 metre derinlikte” dedi.

UMUTLU BEKLEYİŞİ, HÜZNE DÖNÜŞTÜ

Göçükte mahsur kalan 19 işçinin hayatını kaybettiğinin anlaşılması, yakınlarının umutlu bekleyişlerini hüzünle sonlandırdı.
Olayın duyulmasının ardından bölgeye gelen işçi yakınları, yağışa rağmen sabaha kadar arama-kurtarma çalışmalarını büyük bir heyecan ve umutla izledi.

İşçi yakınları, ocakta mahsur kalanların tamamının hayatlarını kaybettiğinin açıklanmasından sonra büyük bir üzüntü yaşadı.

Maden ocağı çevresinde toplanan işçi yakınları, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

TÜRK KIZILAYI ARAÇ VE UZMAN PERSONEL GÖNDERDİ

Türk Kızılayı, arama-kurtarma ekipleriyle mahsur kalan madencilerin yakınlarına destek olmak üzere dört araç ve 13 uzman personelini maden ocağında göçüğün meydana geldiği Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine gönderdi.
Türk Kızılayından yapılan açıklamaya göre, olayın ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Bursa Yerel Afet Yönetim Merkezi’nden olay yerine bir araç, iki uzman personel ve arama-kurtarma ekipleriyle işçi yakınlarına dağıtılmak üzere içme suyu ve battaniye gönderildi.

Marmara Afet Yönetim Merkezi ve Bursa Yerel Afet Yönetim Merkezi’nden bir araç, bir mobil mutfak ve altı personelden oluşan ikinci ekip, bölgede bir adet genel maksat çadırı kurarak 500 kişilik kahvaltı ve yemek dağıtımına başladı.

54 YILDA 2 BİN 687 İŞÇİ ÖLDÜ

19 işçinin yaşamını yitirdiği iş kazasının en büyükleri, Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) yaşandı.
AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü istatistik verilerinden aldığı bilgiye göre, kömür ocaklarında 1955-2009 yıllarındaki iş kazalarında 2 bin 687 işçi öldü, 326 bin 321 işçi yaralandı.

Söz konusu yıllarda kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Armutçuk, Amasra, Karadon ve Üzülmez kömür ocaklarında ”göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi ile metan gazı ve karbondioksit boğulmaları” gibi kazalar oldu.

Verilere göre, Kozlu üretim bölgesinde 1992’i de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciası, Türkiye’de en fazla can kaybı yaşanan iş kazası olarak tarihe geçti. Aynı yıl, grizunun yanı sıra diğer kazalarla birlikte 277 işçi yaşamını yitirdi, 5 bin 214 işçi de yaralandı.

Havza madenlerinde saptanabilen en eski ölümlü iş kazası 1875’de Ahmet Ağa adlı kişinin yaşamını yitirdiği kaza olarak kayıtlara geçti.

Taşkömürü kurumunda bu yılki kazalarda 5 işçi yaşamını yitirdi, 2 bin 657 işçi yaralandı. Kentteki özel kömür ocaklarında ise 3 işçi öldü, 1118 işçi de yaralandı. Kaçak ocaklarda da 4 kişi hayatını kaybetti.

GÜL: MİLLETÇE ÜZÜNTÜMÜZ BÜYÜK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, ”Milletçe acımız büyüktür. Böyle acı hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi.

1226460cookie-checkMadende facia: 19 işçi öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.