Madımak anması salgın nedeniyle sınırlı katılımla yapılacak

Koronavirüs salgınını bahane eden Sivas Valiliği, bu yıl Sivas Katliamı anmasının sınırlı katılımla yapılacağını açıkladı. Kitle örgütleri sınırlamaya tepkili.

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı.

Sivas Valiliği, Madımak Katliamı’nın 27. yıldönümünde yapılacak anma etkinliklerini pandemi bahanesiyle kısıtladı. Alevi örgütleri ile Valilik arasında yapılan görüşmenin sonucunda, kısa bir yürüyüş yapılması kararlaştırıldı. PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, “Milyonlarca çocuğumuz geçen hafta YKS’ye girdi, camiler dolu, restoranlar açık, fabrikalar açık, Sivas’a gelince mi pandemi akıllara geldi?” diye tepki gösterdi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 aydın sanatçı ve 2 otel görevlisin katledilişinin 27. yıldönümünde Sivas Valiliği tarafından pandemi sebebiyle yürüyüş yapılmasına izin verimemişti. Valilik ile yaptığı görüşmenin ardından gazetemize konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, pandeminin bahane olarak kullanıldığını ancak yürüyüşün yapılacağını söyledi. Kaplan, “Valiliğin arka tarafından yürüyüp Madımak önüne geleceğiz. Eğer izin en başından verilmiş olsaydı Seyrantepe’den gelecektik. Normal yürüyüş planımızın yarısını yapacağız” dedi.

ALEVİ ÖRGÜTLERİ SİVAS’TA BULUŞACAK
Valiliğin koronavirüs salgını sebebiyle yürüyüşe 100 kişinin katılması gerektiğini belirttiğini açıklayan Kaplan, ancak bu sayının artabileceğini söyledi. Her şeye rağmen yapılması planlanan yürüyüş 2 Temmuz günü saat 10.00’da Ali Baba Mahallesinden başlayacak ve saat 12.00’de Madımak Oteli önünde toplanılacak. Yürüyüşe Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olmak üzere toplam 8 örgüt katılacak.

PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, “Genel Başkanlarımızla birlikte Sivas Valisiyle görüşme sağladık. 100 kişi sınırı ile ‘sembolik’ bir anma yapabileceğimiz söylendi. Yürüyüş izni çıkmadı. Sivas dışından yürüyüşe katılım sağlanmaması istendi. Milyonlarca çocuğumuz geçen hafta YKS’ye girdi, camiler dolu, restoranlar açık, fabrikalar açık, Sivas’a gelince mi pandemi akıllara geldi?” diye sordu. Koruyucu ekipmanları olduğu sürece herhangi bir risk olduğunu düşünmediklerini belirten Şahin, maskeli ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir anma gerçekleştireceklerini söyledi. Zaten geçmiş yıllara göre daha az katılım olacağını aktaran Şahin, “Biz de halkımızın sağlığını düşünüyoruz sonuçta ama pandemi bahane ediliyor” dedi.

KESK: SİVAS KATLİAMINI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ’
Sivas Katliamının yıldönümü için açıklama yapan KESK, “Yirmi yedi yıl önce Madımak Oteli’ne düşen ateş yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Bundan tam 27 yıl önce; günler öncesinden gazete yazılarıyla, hedef göstererek, provokasyonlarla katliamı hazırlayanlar aydınlarımızı, ‘yaşasın şeriat’ sloganları eşliğinde, yakarak katletmiştir. Ülkemizin aydınlık yüzü 33 canımızın bilime, aydınlığa, cumhuriyet fikrine, seküler yaşama düşman Ortaçağ zihniyetinin temsilcileri tarafından canice yakılarak aramızdan koparıldığı Sivas-Madımak katliamı ne ilk ne de son katliamdır. Sivas Katliamı’ndan sonra 19 Aralık, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Suruç başta olmak üzere pek çok katliam yaşanmıştır. Milyonların eseri Gezi Direnişi’nde gençlerimiz sokak ortasında katledilmiştir. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile yüreğimize 103 bıçak daha saplanmıştır.” denildi.

EMEK HAREKETİ: KATLİAMLARDAN ANCAK BİRLEŞİP MÜCADELE EDEREK KURTULABİLİRİZ
Emek Hareketinden Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları da Sivas katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

“Bundan tam 27 yıl önce Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenliğinde bir araya gelen bu ülkenin birçok aydınına karşı önceden planlanarak ve desteklenen gerici güruh tarafından Madımak Oteline yapılan saldırı sonucunda 35 aydınımız yakılarak katledildi. 27 yıl önce içimize açılan yara bugün derinleşerek devam etmektedir. Dün Madımakta bu ülkenin aydınlık yüzünü karartmaya çalışanlar farklı yöntemlerle çalışmaya devam etmektedir. 27 yıl önce bu ülkenin şairlerini, yazarlarını, ozanlarını yakanları destekleyen anlayış bu gün sanatçıların, emekçilerin hapislerde can vermesine seyirci kalmakta, meslek örgütlerine saldırmakta, kentinden doğasına tüm ülkeyi talan etmektedir.

Ülkemize Geleceğimize yönelik saldırılardan, katliamlardan, baskılardan emekçiler olarak ancak birleşik bir mücadele yürüterek kurtulabiliriz.

Sivas Katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız.”

SANIK AVUKATLARI MİLLETVEKİLLİĞİ İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Sivas Katlimı’nda maşa görevini yerine getiren katillerin bile siyasi iktidar tarafından kollandığı belirtilen açıklamada, adresi, ikametgâhı belli olan firari sanıkların yıllarca bulunamamamasınatepki gösterildi. Katillerin avukatlarının iktidar tarafından milletvekili yapılarak ödüllendirildiği belirtilen açıklamada, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağı evrensel hukuk ilkesi ve bu ilkeye uygun olarak Türk Ceza Kanunu’nda yer alan düzenleme yok sayılmıştır. Katliamın firari sanıkları zaman aşımından yararlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.Doğa Başak ÖZTÜRK / EVRENSEŞ Ankara

2429920cookie-checkMadımak anması salgın nedeniyle sınırlı katılımla yapılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.