‘Mağdurlara yardıma Güney engel’

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, İsrail’in Lübnan’a saldırısı nedeniyle ülkeyi terk eden yabancılardan bugüne kadar 4 bin 331’ine KKTC’nin yardımcı olduğunu; 6 geminin 17 seferiyle taşınan bu insanlara hiçbir siyasi amaç olmadan yardıma devam edeceklerini söyledi.


Bakanlar Kurulu, bir haftalık aranın ardından Başbakan Ferdi Sabit Soyer başkanlığında saat 15.30’da toplandı.


Toplantı öncesinde basına açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Başbakan Soyer, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki ziyareti nedeniyle toplanmadıklarını, bugünkü toplantıda gündemdeki birikmiş konuları görüşeceklerini belirtti.


“GÜNEY’DEKİ HAKİMİYETÇİ ANLAYIŞ YARDIMA ENGEL OLUYOR”


Lübnan’da büyük bir insani dram yaşandığına işaret eden Soyer, Güney’deki hakimiyetçi anlayışın siyasi argümanlarla insani yardım eli uzatmalarına fiilen değişik şekillerde engel olmaya çalıştığını belirtti.


Başbakan Soyer, buna rağmen 6 geminin 17 seferiyle bir haftada 4 bin 331 yolcuya Mağusa Limanı’nda KKTC ve Kıbrıs Türk halkı olarak yardımcı olduklarını açıklayarak, şöyle dedi:


 “Bu yolculardan 109’una limanda ayakta tedavi hizmeti sunduk. 8 kişi Gazimağusa Hastanesi’nde yataklı tedavi aldı ve hastanede yatanların 19 yakınına da konaklama hizmeti verdik. Bu insanlar ağırlıklı olarak Avustralya, Kanada ve İsveç uyrukludur. Önümüzdeki günlerde bu trafik daha devam edecektir ve biz elimizden gelen tüm imkanlarla, bütün insanlara yardıma davam edeceğiz.”


“HAVA YOLUYLA TAHLİYE EDİLMELERİNİ İSTİYORUZ”


Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Sivil Savunma Teşkilatı, Sağlık Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Gazimağusa Belediyesi’nin bu konuda organize şekilde limanda gerekli hizmetleri verdiğini kaydederek, zaten savaşın ve yıkımın acısı içinde gelen bu insanlara daha iyi hizmet verebilmek için havayoluyla tahliye edilmelerini istediklerini söyledi.


 Rum Yönetimi’nin bunu “direkt uçuştan faydalanmak istiyorlar” şeklinde yorumlamamasını isteyen Başbakan Soyer, Ercan’dan kalkacak uçağın Türkiye’nin herhangi bir havaalanına inerek yoluna devam edeceğini, Lübnan’dan tahliye edilenlerin deniz yolunda daha fazla eziyet çekmemesi ve tahliyenin hızlanması için her türlü hizmete açık olduklarını vurguladı.


 Soyer, “Kıbrıs Türk halkı olarak bu insani yardımı hiçbir siyasi amaç olmadan vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Başbakan Soyer, İsrail’in uyarı ateşi açtığı Türk gemisiyle ilgili soru üzerine, İsrail ordusunun akıl dışı bir uygulama yaptığını, bunu kabul edilmez bulduklarını da belirtti.

691460cookie-check‘Mağdurlara yardıma Güney engel’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.