Maduro resmen cumhurbaşkanı

19 Nisan 2013 Nicholas Maduro Moros Ulusal Mecliste yemin ederek cumhurbaşkanı oldu.

Meclis üyeleri, Güney Amerikanın hemen hemen tüm ülkelerinin temsilcileri ve tüm dünya basını buradaydı.Yemin törenini heyecanlandıran ve önemini artıran ABD ve onun Venezuela’da gazladığı muhalefetin seçim sonuçlarını kabul etmemesiydi.19 Nisan aynı zamanda Venezuela’nın İspanya’dan bağımsızlığını kazandığı gün ( 19 Nisan 1810)
Hoş Venezuela muhalefetinin bu seçim sonuçlarını kabul etmemesi yeni bir olgu değil. Öteden beri hem seçim sonuçları hem de seçimleri protesto edip katılmadıkları dönemler de çoktu. Komutan ve cumhurbaşkanı Chavez ile birlikte gelen emekçi iktidarı rüzgarıydı onları rahatsız eden.

Chavez sonrası dönemin ilk günlerinden itibaren Chavez’in mirasın meşruluğunu şaibeli hale getirmek ve ülkeyi istikrarsızlığa götürmek. İşte hefelenen bu. NewYork Times, Washington ,Wall Street Journal’dan İngiliz Guardian’a kadar hepsi ABD’ye ve muhalefete Chavez sonrası dönem için akıl vermekte birbirleriyle yarışıyor.Chavez sonrası ‘ yeni arayışların olacağı bir sırada bastırmak ve boşluğu doldurmak’.Seçim sonuçlarına itirazı da bu siyasi strateji çerçevesinde ele almak gerekiyor.

Aslında Nicholas Maduro konuşmalarına yeni bir şey daha eklemişti : Diyalog. Demokrasi içinde diyalog. Eski ABD başkanı J. Carter’ın bile ‘Dünyanın en açık seçim sistemi ‘diyerek övdüğü Venezuela seçimleri bütünüyle otomatik makinelerle yapılıyor. Önce parmağınızı basıyorsunuz adınız çıkıyor makinede hem makine de oy kullanılmış oluyor . Hem de ayrı bir oy pusulası olarak tercihinizi sandığa atıyorsunuz.Seçim bittikten sonra bir süre içinde Seçim kuruluna herhangi bir şikayet gelmiyor. Sonuçlar açıklanıp Maduro’nun az bir farkla kazandığı belli olunca muhalefet biz seçim sonuçlarını tanımıyoruz diyor. Aslında muhalefet seçim sonuçlarını tanımayacağını haftalar öncesinden de duyurmuştu. Çünkü muhalefete bağlı kamuoyu yoklama şirketleri bile MAduro’nun seçimi açık farkla kazanacağını yazıp durmuştu. Artık herkes aradaki farkın %7 ile %18 arasında mı olacağı tartışmasıyla meşguldu. Dolayısıyla muhalefetin niyetinin üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğu rahatlıkla anlaşılabilirdi.

Seçim sonuçlarına ilk muhalefeti muhalefetle birlikte ABD başkanı J. Kerry gösterdi. Yeniden sayım yapılana kadar seçim sonuçlarını kabul etmediklerini belirttiler. Başta İspanya da aynı tutumu benimsedi. İşin ilginç yanı dünyanın dört bir yanından gelen 170 gözlemciden de bir tek itiraz gelmedi. Seçim sonuçlarını daha ilk gün Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya, İran, Arjantin gibi devletler kabul etmişti. Alba ülkeleri de bütünüyle desteklerken UNASUR ‘un dönem başkanlığını yürüten Peru Güney Amerika ülkelerinin Venezuela seçim sonuçları sorunun görüşülmesi için olağanüstü toplantı çağrısı yaptı .Toplantı sonunda UNASUR ortak bir kararla seçimi sonuçlarının doğru olduğunu kabul edince İspanya da havlu attı. Aynı sıralarda İngiltere de seçim sonuçlarını tanıdığını resmen duyurdu.

İşte Nicholas Maduro Moros’un yemin töreni bu gelişme sürecinde Venezuela demokrasi ve Bolivarcı sosyalizminin siyasi kazancını pekiştiren bir mücadeleye sahne oldu. Capriles Radonsky’nin başını çektiği muhalefet Maduro’nun tanımıyla bir darbe girişiminde bulunmuş oldular. Güçlerini sokağa dökerek tencere çaldırarak Bolivarcı devrimin simgeleri olan hedeflere saldırdılar. 8 ölü 70in üzerinde insanın yaralanmasına yol açtılar. Hastaneler, Birleşik Sosyalist Parti binaları ve Ulusal Seçim Kurulu başkanının evi de yakılan ya da tahrip edilen diğer hedefler arasındaydı.

İran cumhurbaşkanı Ahmed Necad ve Küba devlet başkanı Raul Castro katılan devlet temsilcileri içinde en büyük coşkuyla karşılandılar. Yemin törenine Arjantin devlet başkanı Christina Fernandez Kirchner, Peru cumhurbaşkanı Ullanta, Nikaragua devlet başkanı Ortega, Uruguay Devlet başkanı Jose Pepe Mujica ve Bolivya devlet başkanı Evo Morales de katıldılar . Yemin törenine 60 ülke temsilcisi katıldı. Gece 7.30 ‘a kadar süren törenlerde Venezuela Maduro’ya tam destek verdiklerini gösterdiler. Resmi törene katılan askerlerin hep bir ağızdan ‘Chavez yaşıyor Mücadele devam ediyor’ şeklindeki sloganları kulakları çınlattı ve duygulu anlar yaşattı . Chavez’in adı ülkenin kurtarıcısı Simon Bolivar ile birlikte verildi.

____________________

* Mesut Akın – Caracas / Venezuela

1613090cookie-checkMaduro resmen cumhurbaşkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.