Mahalleli ne der?

Birkaç aydır basından okumuşsunuzdur; “mahalle baskısı” üzerine koparılan fırtınaları. Bunu geçelim.
    
Mahalle baskısı eleştirilirken dile getirilmek istenmeyen ve kültürümüzde çok önemli bir sosyal müessese olarak bilinen; “mahalleli ne der?” konusu üzerinde biraz durmak istedim.
    
“Mahalleli ne der?” hususu, fertler üzerinde sosyal bir denetimdir. Bu sosyal denetim müessesesini olumsuz değil, olumlu şekilde anlamak gerekir. Çünkü, “mahalleli ne der?” demek, mahalle büyüklüğünde bir büyük aile anlayışı demektir.
    
Mahallelinin,  aslında kimseye bir şey dediği yok. Fakat, mahalleli yardımlaşma demektir, fedakarlık vardır mahalle içinde, mahallede cenazeler yerde kalmaz, orada hasta ve kimsesizler yalnız değildir.
    
Mahallede herkes, herkesi tanır, orada kimse öksüz olamaz, kimse dul gibi yaşamaz. Mahallede herkes huzur içinde yaşar. Fakat, huzurun bozulmasına da izin verilmez.
    
Mahallede, çocuklar bile hayatın gerçek yüzü ile kolay tanışırlar. Hayatın sıkıntılarına karşı direnci öğrenirler. Başkalarıyla birlikte yaşamayı öğrenirler.
    
Tekrar edelim ki; mahalleli büyük bir aile demektir.
    
Ailenin ise, toplumun temel taşı olduğunu hatırlatmaya gerek yoktur. Aile, birbiriyle kenetlenmiş ise, o toplumu sarsmak öyle kolay değildir.
    
Yıllar öncesinde batılı sosyal bilimciler toplumumuzda bir araştırma yaparlar. Sonuç ürkütücüdür. Çünkü, ellerindeki verilere göre ülkede sosyal bir patlama yaşanması gerekiyor. Bu enflasyon, bu işsizlik oranı, bu terör, bu yoksulluk ve kişi başına düşen yıllık gelir miktarı ile sosyal patlama kaçınılmazdır. Çünkü, kendi ülkelerinde bu veriler, bu sonuçları getirir.
    
Fakat, ortada adamların korkacağı bir durum görülmüyor. Adamlar zaten buna şaşırmışlardır.
    
Bizimkiler cevap vermeye çalışırlar: “Bizde aile çok sağlamdır, mahalleli anlayışı halen vardır. Bu ülkenin insanları, sadece kendileri tok iken rahat olamazlar, onlar başkalarının da ne olduğuna bakarlar.”
    
Evet, başkalarının da ne olduğuna bakarlar. Çünkü onlarla birlikte yaşıyorlar.
    
Mahalleli budur işte.
    


[email protected]

705950cookie-checkMahalleli ne der?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.