Mahkeme 187 bin ağacı kesilmekten kurtardı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – Eskişehir’deki krom-manyezit ocağı için yapılması planlanan ağaç katliamı, yöre halkının açtığı dava sonucu mahkeme tarafından durduruldu.

Eskişehir’in Mihalıçcık, Beylikova ve Sivrihisar ilçeleri sınırlarında bulunan özel bir firmaya ait Demir-Nikel Ocağı ile kırma eleme tesisi için hazırlanan kapasite artışı projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mayıs 2019’da ÇED Olumlu kararı verdi. Tarım alanları, meralar ve orman arazilerinden oluşan maden sahası için verilen ÇED Olumlu kararına karşı dört vatandaşın açtığı iptal davasını gören Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, Bakanlığın verdiği kararı hukuka aykırı bularak iptal etti. Proje için hazırlanan ÇED raporunda 187 bin 225 adet ağacın kesilmesi planlanıyordu. Mahkemenin iptal kararında, maden sahasındaki orman alanlarıyla ilgili değerlendirme yapılmaksızın ÇED Olumlu kararının alındığına işaret edilerek bu durumun mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Abdulalim Karaçay adlı girişimci tarafından işletilmesi planlanan maden için toplam 3.140,55 hektarlık (31 bin dekar) alanı kapsayan iki ayrı arazide ruhsat verildi. İlk etapta 2.132 hektarlık hektarlık kısmında işletmeye başlanması planlanan madencilik projesi yöre halkının tepkisini çekti.

BAKANLIK MAYIS 2019’DA ÇED OLUMLU KARARI VERDİ

Eskişehir’in Beylikova ilçesine bağlı Yalınlı, Süleymaniye ve Kızılcaören köyleriyle Sivrihisar’ın Dumluca, Mihalıççık ilçesinin ise Adahisar ile Karaçam köyleri yılda 500’er yüz bin ton demir ve nikel, 1 milyon ton da kırma eleme tesisini kapsayan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 14 Mayıs 2019 tarihinde ÇED Olumlu kararı verdi.

VATANDAŞLAR BAKANLIĞIN KARARINA İPTAL DAVASI AÇTI

Abdulalim Karaçay adlı girişimci tarafından işletilmesi planlanan maden için 3140 hektarlık alanda ruhsat verildi. İlk etapta 2.132 hektarlık kısmında işletme yapılması planlanan krom ve manyezit ocağı kapasite artışı projesi için verilen ÇED Olumlu kararına karşı yöre halkından 4 vatandaş iptal davası açtı.

YILDA 1 MİLYON TON SÜLFÜR BİLEŞİKLİ ATIK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan iptal davası için mahkemeye sunulan dilekçede, 2003 yılında alınan 10 bin ton kapasiteli ÇED Gerekli Değildir kararına dayanılarak 1 milyon tonluk üretim yapılmasının planlandığı belirtilerek bu durumun kanuna karşı hile niteliğinde olduğu öne sürülmüştü. Krom madeni işletmesinin yılda 1 milyon tona yakın sülfür bileşikli pasa üreteceği ve bunun Porsuk Çayını kirleteceği görüşüne yer verilen dava dilekçesinde bu kirlilikten tarımsal sulamanın da zarar göreceği kaydedildi.

MADENİ ÇIKARMAK İÇİN 187 BİN AĞAÇ KATLEDİLECEK

Projeyle ilgili ÇED raporunda ruhsat sahasının 1555 hektarlık (15.500 dönüm) kısmının ormanlık alanda yer aldığı belirtilmiş, 187 bin 225 adet ağacın kesilmesi gündeme gelmişti. Ardıç, meşe, karaçam ve sedir gibi ağaç türlerinin bulunduğu ormanlık alanda yapılacak ağaç katliamına karşın ÇED raporunda kesilecek ağaçların 5 katı kadar ağaç dikileceğinin öne sürülmesi dikkat çekmişti.

MAHKEME BAKANLIĞIN ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ

Yöre halkının açtığı iptal davasını gören Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeyle ilgili verdiği ÇED Olumlu kararını iptal etti. ÇED talep alanında 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planlarının bulunmadığı belirtilen mahkemenin iptal kararında, proje alanında bulunan orman arazisinin kadastrosunun henüz yapılmadığına da vurgu yapılarak bu durumun ÇED raporu sürecinde dikkate alınmadığı, bunun da ÇED olumlu kararını hukuka aykırı hale getirdiği kaydedildi.

‘ÇED OLUMLU KARARI HUKUKA UYGUN DEĞİL’

Orman Genel Müdürlüğü’nün Mahkemenin talebi üzerine 22 Ekim 2020 tarihli yazısında “Alandaki ağaçların tamamının kesilmeyeceği, sadece çalışma yapılacak alandaki ağaçların kesileceği” yönünde beyanda bulunmasının ÇED yönetmeliğine aykırı olduğu kaydedilen kararda özetle şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu orman alanları ile ilgili ÇED raporunda gerekli değerlendirmeler yapılmaksızın dava konusu ÇED olumlu kararının alındığı anlaşıldığından, bu gerekçelerle davaya konu ÇED olumlu kararında mevzuata uyarlık bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak; İR:49355, İR:49356  ‘Krom Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Demir-Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi’ için verilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 14/05/2019 tarih ve 5516 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında yukarıda detaylıca açıklanan gerekçeler mucibince hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin iptaline, 15 gün içerisinde Danıştay’da temyiz yolu açık olmak üzere, 25/11/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.”

2473110cookie-checkMahkeme 187 bin ağacı kesilmekten kurtardı!
Önceki haberNATO’da Türkiye’yi rahatsız edecek plana Almanya ve Fransa’dan destek
Sonraki haberSiirt Kurtalan 5’lik gibi sallandı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.