Mahkeme Şamima Begüm’ün adil yargılanma hakkı için İngiltere’ye dönmesini reddetti

Özden DİNÇ / Londra – Mahkeme, IŞİD militanıyla evlenen Şamima Begüm’ün, İngiltere vatandaşlığından çıkarılması kararına karşı mahkemede kendisini savunmak için ülkeye dönüşüne izin vermedi

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Şamima Begüm’ün (Shamima Begum), İngiltere vatandaşlığından çıkarılması kararına karşı mahkemede kendisini savunmak için ülkeye dönmesine izin verilmeyeceğini hükme bağladı.

İngiltere uyruklu ve 1999 İngiltere doğumlu olan Şamima Begüm Şubat 2015’te, 15 yaşında iken beraberindeki iki arkadaşıyla Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmiş ve Rakka’da Irak-Şam İslam Devletinin (IŞİD) bir militanıyla evlenmişti. IŞİD’in örgütsel olarak çökmesinin ve kocasının ölümünün ardından Suriye’nin kuzeyindeki bir kampta bulunduğu ortaya çıkan Begüm 2019 yılında İngiltere’ye dönmek istediğini söylemişti.

Şamima Begüm davası İngiltere basınında hayli yer bulmuş ve kendisi ile yapılan röportajlardaki kimi ifadeleri IŞİD’e katılmaktan pişmanlık duymadığı yorumlarına yol açmıştı. Öte yandan Begüm değişmek ve o sıra hayatta olan çocuğunu İngiltere’de büyütmek istediğini söylemişti.

İNGİLTERE VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI

Dönemin İçişleri Bakanı Sajid Javid, Begüm’ün bu isteğini reddederek onu İngiltere vatandaşlığından çıkarmıştı. Vatandaşlıktan çıkarılması, Begüm’ün başka bir ülke vatandaşlığı bulunmaması nedeniyle bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğu şeklinde tepkilere neden olmuştu. İngiltere hükümeti ise Begüm’ün annesinin Bangladeş doğumlu olmasını kararına gerekçe olarak göstermişti. Ancak devamında Bangladeş hükümeti Begüm’ün Bangladeş vatandaşlığının bulunmadığını açıklamıştı.

Dönemin İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu kararın “ölçüsüz” olduğunu, Begüm’ün ülkeye dönmesine ve burada yargılanmasına izin verilmesi gerektiğini söylemişti. Benzer şekilde Londra Belediye Başkanı Sadık Han da bu kararı hatalı bulduğunu belirtmiş ve bunun “ikinci sınıf vatandaşlık” koşulları yaratarak, ülkede yaşayan ve aile kökenleri Birleşik Krallık dışında olan milyonlarca kişiyi etkileyebilecek bir durum olduğu uyarısında bulunmuştu.

Reklam

Begüm’ün karara yönelik itirazı Temyiz Mahkemesine taşınmış ve adil bir yargılama yapılabilmesi için ülkeye dönmesine izin verilmişti.

İçişleri Bakanlığı Temyiz Mahkemesinin verdiği bu karara, Begüm’ün ülkeye dönüşünün “çok ciddi bir ulusal güvenlik riski” oluşturacağı gerekçesiyle itiraz etmişti.

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesinin Begüm’ün dönüşüne izin veren kararına yönelik İngiltere İçişleri Bakanlığının söz konusu itirazını karara bağladı. Mahkemenin Başkanı Lord Robert John Reed, İçişleri Bakanlığının itirazı lehinde olan kararın oybirliğiyle alındığını açıkladı. Yüksek Mahkemenin kararında, Temyiz Mahkemesinin “kişilerin adil yargılanma hakkı ile ulusal güvenlik gerekleri arasında bir ihtilaf söz konusu olduğunda, adil yargılanma hakkının öncelikli olması gerektiği” yönündeki hükmünde hatalı olduğu belirtildi.

Kararda ayrıca Begüm’ün vatandaşlıktan çıkarılma kararına yönelik itirazının görüşülmesinin, Begüm’ün “toplumun güvenliğini tehlikeye sokmadan dava sürecine aktif katılımının sağlanabileceği bir zamana kadar” ertelenmesi gerektiği belirtildi.

Lord Reed böyle bir durumun ne zaman mümkün olabileceğinin bilinmemesi nedeniyle söz konusu kararın mükemmel bir çözüm olmadığının farkında olduklarını ancak bu gibi bir ikilem karşısında sorunlara mükemmel bir çözümün bulunmasının da mümkün olmadığını söyledi.

2496410cookie-checkMahkeme Şamima Begüm’ün adil yargılanma hakkı için İngiltere’ye dönmesini reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.