Malcolm X ölüm yıldönümünde anıldı

Malcolm X New York’ta anıldı. Siyah eylemcinin anısına düzenlenen törene, New York belediye başkanı Michael Bloomberg’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

Törende konuşan yurttaşlık hakları savunucusu Rahip Al Sharpton, “Malcolm binalar inşa edip, yasalar çıkarmadı ama bize nasıl düşünebileceğimizi gösterdi, biz bu binaları kurup yasaları çıkarabiliriz” diye konuştu.

HARLEM’DE ANMA MERKEZİ

Malcolm X’in 1 Şubat 1945’te suikaste uğradığı Harlem’deki Audobon Ballroom adlı tiyatro salonunu bir tarih merkezi haline getiriliyor.

Belgeler ve fotoğrafların sergileneceği Malcolm X ve Dr. Betty Shabazz Anma ve Eğitim Merkezi’nin, siyah siyasetçinin 80. doğumgünü olan 19 Mayıs’a yetiştirilmesi hedefleniyor.

MALCOLM X?

Asıl adı, Malcolm Litle’dir. 1925’te Omaha’da doğdu. Bir soygun olayından sonra hapse mahkum edildi. Hapiste bulunduğu sırada, İslâm Ümmeti (sonradan Amerika İslâm Misyonu) adlı hareket vesilesiyle Müslüman oldu.

Yedi yıl hapisten sonra serbest bırakıldı. Malcolm X, siyahların beyazlar tarafından sömürülmesine karşı çıktığı son derece etkili konuşmalarıyla kısa sürede geniş bir taraftar kitlesi kazandı. Örgütte olduğu 12 yıl boyunca ajite yeteneği sayesinde üye sayısını 500’den 30 bine çıkarmayı başardı. 1964’te örgütteki hizipleşmede üyelikten çıkarıldı. Arayış içindeyken Mekke’ye Hacca gitmeye karar verdi.

Hacdan sonra siyah ayrılıkçı savlardan vazgeçerek, insanların kardeşliğini öne çıkarmaya başlayınca tehditler almaya başladı.

1965’te New York’ta bir toplantı sırasında vurularak öldürüldü. Malcolm X’in öldürülüşündeki sır perdisi hala kaldırılmış değil…

1099840cookie-checkMalcolm X ölüm yıldönümünde anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.