Maliki: ABD ile yeni anlaşmayı övdü

Başbakan Maliki, Amerikan Associated Press ajansına verdiği demeçte, Irak'taki Amerikan askeri varlığının yasal bir çerçeveye oturtulması arzusunu dile getirdi.

Irak Meclisinin ülke çıkarlarına uygun olmayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğine işaret eden Maliki, ülkenin çıkarlarına uygun olmayacak bir anlaşmanın siyasi anlaşmazlıklara yol açacağına dikkati çekti.

Maliki, ABD ile güvenlik anlaşmasının tarihi bir anlaşma olacağını, anlaşmanın yabancı askerlerin varlığı ile Irak'ın güvenlik ve istikrarı açısından da önemli olduğunu ifade etti.

Irak ile ABD arasındaki güvenlik anlaşmasına yönelik müzakereler, son haftalarda Irak'ın gerektiğinde Amerikan askerlerinin yargılanabilmesi talebi nedeniyle çıkmaza girmişti.

Maliki, bu yargı muafiyeti kısmının çözülmesi halinde, anlaşmayla ilgili askıdaki diğer noktaların çok hızlı çözülebileceğini kaydetti.

Başbakan Maliki, 1 Ocak 2009'a kadar bir anlaşamaya varılamaması halinde ise uluslararası yabancı güçlerin üslerinde kalacağını ve hızla ülkeden ayrılmaları için bir planın hazırlanması gerektiğini ifade etti.

FOTOĞRAF: Irak Başbakanı Nuri El Maliki

1179500cookie-checkMaliki: ABD ile yeni anlaşmayı övdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.