Maltepe Pazarı ve Cep Telefonu Pazarı

Maltepe Pazarı, dar gelirli kitlelerin alışveriş yaptığı, aradığınız hemen her şeyi bulabileceğiniz ve satılan ürünlerin fiyatlarının piyasa fiyatından yaklaşık % 50 ile % 90 arasında ucuz olduğu açık bir pazardı.


Ankaralı, özellikle cep telefonu almak için Maltepe Pazarı’nı tercih ederdi. İşte tam bu noktada, Maltepe Pazarı’nın da sonu geldi. İktidara yakın olan ve cep telefonu ithal eden bir şirketin karlarına dokunan ikinci el cep telefonu pazarının sonu gelmeliydi.


Maltepe Pazarı’nın sonunu getiren de halkçı Belediye oldu. Bir dönem, bir grup arkadaşım ile birlikte TBMM ve Başbakanlık’ta sol liderlerin danışmanlığını yaptım. Aslında yaptığımız iş, danışmanlık da sayılmazdı. Danışılmadan danışmanlık yaptığımız için bir tür siyasi kadro olarak devlet kasasından maaş aldık da diyebilirim. Elbette, kafalarımızda bir çok proje vardı ve bunları yaşama geçirmek için az da çalışmadık. Açıkçası, bu iyi niyetli çalışmaların hiç birisinin işe yaramadığını kabul etmeliyim.


Bu dönemde sol belediyeciliğin kimliği olarak Halkçı Belediyecilik, hepimizin sloganı idi. Halktan yana, dar gelirliye ucuz ve kaliteli hizmet sunmaya dönük çalışmalar, Halkçı Belediyeciliğin temel amacı olarak belirlenmişti.


Bugün Halkçı Belediyeciliği yerini, Rantçı Belediyecilik almışa benziyor. Halkın ucuza alışveriş yaptığı, onlarca insanın esnaf olarak belediye ya da başka birimlere yer kirası ödeyerek mal sattığı Maltepe Pazarı, 9 Temmuz 2006 Pazar günü akşamı, esnaf ve polis arasındaki büyük gece çatışması sonucu yıkılarak ortadan kaldırıldı. Maltepe Pazarımız yok artık.


Maltepe Pazarı’nı Çankaya’nın Halkçı Belediyesi ortadan kaldırdı. Yerine büyük bir iş merkezi dikecek ve bu bölgenin rantını birileri ile sahiplenecek. Ancak, Halkçı Belediye, binlerce Ankaralı’nın ucuza alışveriş yaptığı halk çarşısını ve 100’den çok esnafın iş kapısını ortadan kaldırdı. Esnafın direnişi de polis panzerleri ve copları ile bastırılarak mahkeme salonlarına taşındı. Yaşananlar, Halkçı Belediye’nin halka hizmet etme biçimlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Siyaset bilimci olarak iddia ediyorum ki, sol partiler, Çankaya’da bir daha seçim başarısı yüzü görmezlerse, bunun önemli nedenlerinden birisi, Maltepe Pazarı’nın yok edilmesidir.


Maltepe Pazarı’nda ikinci el cep telefonu pazarlanıyordu. Böylece, cep telefonu ithal eden iktidara yakın bir şirketin büyük karları engellenmiş oluyordu. “Büyük”lerin çıkarlarına çomak sokmayın, hemen imha edilirsiniz.


İktidara yakın cep telefonu ithalatçısı firmanın çıkarlarına uygun olarak Maltepe Pazarı yok edildi. Bunu da Halkçı Belediye gerçekleştirdi. Bizler artık Maltepe Pazarı’ndan ucuz telefon ya da başka bir ürün alamayacağız. Yüzden çok esnaf işsiz kaldı, aileleri ve çocukları aç bırakıldı. Açlığa mahkum edildi.


Telefon ithal eden firmalara yaranan, Maltepe Pazarı bölgesinin rantına göz diken halkçı belediye, ilk seçimde halktan büyük bir tokat yiyecektir. Maltepe Pazarı dramını, Sayın Baykal’a birilerinin anlatmasını bekliyorum. Maltepe Pazarı esnafının ekmeğini çiğneyenler, Çankaya halkından gerekli tokadı yediklerinde, bu başarısızlığın nedenini asla anlayamayacaklardır.


Kızılay’ın göbeğindeki ya da Yüksel Caddesi’ndeki işportacılara göz yuman Halkçı Belediye, yer kirası ödeyerek halka ucuz bir çarşı olanağı sağlayan Maltepe Pazarı esnafından ne istedi?


Not : Maltepe Pazarının kaldırılışına ilgim, bu bölgede oturduğum için pazarın kaldırılmasında yaşanan direnişi ve dramı gözlemekten kaynaklanmaktadır.


 


 



 

691170cookie-checkMaltepe Pazarı ve Cep Telefonu Pazarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.