Mamak mektupları Londra’da sahibini aradı

Mamak’taki kadın tutukluların 1982 yılında yazdıkları ve sakıncalı bulunup adreslerine gönderilmeyen kırk mektup ve kart, “Mamak zindanı kadın koğuşundan 26 yıl sonra sahibini arayan mektuplar” adıyla Londra’da da sergilenmeye başladı.


78’liler İngiltere Girişimi, Londra Toplum Merkezi ve Türk Eğitim Birliği’nin düzenlemiş oldukları, sergi 29 Kasım Cumartesi günü saat 17’de Londra Toplum Merkezi’nde yapılan bir panelle açıldı.


Panelinde Meral Bekar ve Ankara Devrimci 78’liler Derneği Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu konuşmacı olarak katıldı. Panel sonrasında 100’e yakın katılımcının hep bir ağızdan ‘Mamak Türküsü’nü söylemesi ise duygusal anlar yaşattı.


Türkiye’de simdiye dek 16 ilde sergilenen mektup ve kartlar o dönem cezaevinde görev yapan birisi tarafından 78’liler Derneği’ne teslim edilerek kamuoyuna sunulmuştu.


______________ kutu _____________


“Direndik kazandık…”


12 Eylül döneminin öndeki tanıklarından Meral Bekar, cezaevlerinde uygulanan yıldırma politikasının tam tersine yaşama isteğini ve direniş azmini artırdığını söyledi…
 
Sinan Yılmaz’ın yönettiği panelde Bekar ile Ruşen Sümbüloğlu, 12 Eylül döneminde yaşananları ve cezaevlerindeki direnişi anlattı.


Bekar, “Faşist cunta döneminde karşımızda olan güç sadece Mamak Cezaevi İdaresi değildi, temelinde emek ve insanlık düşmanı olan sermaye gücü vardı” dedi.


Cezaevinin o dönem bir toplama kampı gibi olduğunu, kendilerine uygulanan fiziksel,zihinsel,psikolijik baskı ve işkencelerin kendilerini öldürmediğini aksine yaşama isteğini daha çok arttırdığını anlatan Bekar, emek düşmanı olan güç karşısında var olma savaşını sonuna kadar gösterdiklerini söyledi.


Her gün devrimcilik sorumluluğuyla yeniden dirildiklerini belirten Bekar:”Zindanda yaşarken bizi tüketemediler. Biz özgürce sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için savaş verdik. Yaşamı,toplum insanı ve insanlığı için emek veren ve üretenler kazandı” dedi.
 
“DARBECİLERİ TEŞHİR ETMEK GÖREVİMİZDİR”
 
Sümbüloğlu da, direniş açısından önemli bir yerde olan Mamak Cezaevi’nden 26 yıl sonra ortaya çıkan mektupların, 12 Eylül faşizmininin tüm ideallere karşı olduğunu ispatlayan belgeler olduklarını söyledi.


“Mektupların hiçbiri anı değil geçmişte yaşanan ve günümüzde devam eden mücadeledir” diyen Sümbüloğlu, 78’lilerin her zaman emek-demokrasi ekseninde birleşerek, kendi misyon ve sorumluluklarıyla darbecileri teşhir etmek istediklerini ve kaybedilen onbinlerce insana karşı olan vicdan borcunun hiç bir zaman ödenmeyeceğini belirtti.
 
Toplantı, katılımcıların hep bir ağızdan ‘Mamak Türküsü’nü söyleyerek sona erdi. 


SERGİ:
Tarih: 29 Kasım – 3 Aralık 2208
Yer: Londra Toplum Merkezi
Adres: 22 Moorefield Road Tottenham London N17 6PY
Bilgi: Nimet Sayar – 077 7384 9775, Sinan Yılmaz – 079 6141 2245

818530cookie-checkMamak mektupları Londra’da sahibini aradı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.