Manas üssünün kapatılması gecikiyor

Kırgızistan’daki ABD askeri hava üssünün kapatılması gecikiyor.  

Parlamentonun “Savunma, Güvenlik, Hukuk Reform Komitesi”nden dün geçen tasarı, “Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi” ile “Anayasa ve Hukuk Komitesi”nde de görüşülecek. Üssün kapatılması için tasarının ilgili komitelerden geçmesinin ardından, genel kurul tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Hükümetin Parlamento Temsilcisi Murza Kaparov, milletvekillerinden kapatma kararı için acele etmemelerini, komitelerde ve partilerin iç mekanizmalarında yeteri kadar tartışma yapıldıktan sonra bu kararı almalarını istedi. Kaparov öncelikle, Afganistan’daki operasyonlara katılan ülkelerle (Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Avusturya, Güney Kore, İtalya, Türkiye ve Norveç) yapılmış olan anlaşmalarının iptalinin gerektiğini kaydetti.

Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkan Yardımcısı Karay Karabekov da, üssün kapatılmasının hukuki zemininin hazırlanması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Komünist Parti lideri İshak Masaliyev ise, Akipress Haber Ajansına yaptığı açıklamada, üssün kapatılması konusunun şubat ayında genel kurul gündemine gelmeyeceğini, hükümetin bu konuda “zaman kazanmaya çalıştığını” öne sürdü. 

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev Moskova ziyareti sırasında, hükümetin üssü kapatmaya karar verdiğini açıklamış, daha sonra da hükümet, kapatmayla ilgili tasarıyı parlamentonun onayına sunmuştu. Meclis geçen hafta, Rusya ile imzalanan mali yardım anlaşmalarının onayına öncelik tanımıştı. ABD üssünün kapatılması tasarısının ise bu hafta sonunda genel kurulda oylanması bekleniyordu. 

Amerikan hava üssü 2001 yılında kuruldu. NATO birlikleri Bişkek’teki üssü, Afganistan operasyonlarına yönelik olarak kullanıyor. 

1099270cookie-checkManas üssünün kapatılması gecikiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.