Manchester’da halkın takımı bir üst ligde

10 yıl önce, Manchester United’ın Amerikalı zengin, Glazer tarafından satın alınmasına engel olamayan ve klübün hem yönetiminde ve hem de karar mekanizmasında söz sahibi olmak isteyen Manchester United’ın “asi çocukları” FC United of Manchester’ı kurmuşlardı. Sıfırdan başlayan kulüp, kısa bir sürede yaklaşık 4 bin üyeye ulaştı ve tamamen üyelerin bağışlarıyla buraya kadar geldi. Manchester’ın efsane futbolcusu Eric Cantona’nın ve bazı eski futbolcu ve menecerlerin de desteğini alan kulüp, 5 bin kişilik sahayı da üyelerinin yardımlarıyla yaptırdı. Bu saha ve kulübün bir sahibi yok. Tek sahibi bütün taraftarlar. Herkesin hissesi var.

Parkta başlayan serüven

Bir parkta antremana başlayan kulüp, 10 yıl sonra, amatör lig olan Kuzey Premier Ligi’nde oynar oldu. Hem saha, hem diğer giderlerin yanı sıra, yetenekli işçi ve öğrenci gençleri toplamayla uğraşan kulüp yetkilileri, bölge halkının da desteğini almayı başardı. Kuzey Manchester’da, eski tekstil ötölyelerinin olduğu bir mahallede faaliyetini sürdüren kulübün, binası da yine eski bir tekstil öteölyesinin üst katı. Sorunlarla uğraşmasına rağmen, başarı üzerine başarı elde eden kulüp, bu yıl da şampiyon olarak bir üst lige yükselerek rekora gidiyor.

Kuzey Premier Ligi’nde şampiyon olan FC United of Manchester’ın başından beri kulüpte çalışan ve menejeri olan Karl Marginson, “Her şey mümkün. Bundan sonra daha üst liglerde oynamak için mücadele edeceğiz. Neden olmasın? Bu olağan üstü taraftar buna laiktir ve gurur duyuyorum” dedi.

15 Şubat’ta gazetemizi de yeni yapılan stadyumda ağırlayan kulüp Genel Direktörü Andy Walsh, şampiyon olduktan sonra yaptığı açıklamada, “Çok iyi bir menejer ve teknik kadromuz var. Bunlar aynı başarıları profesyonel liglerde de gösterebilirler. Bir acelemiz yok. Uzun vadeli hesaplarımız var. Başarımızı, özellikle taraftarlarımzının kararlı ve azimli çalışmasına borçluyuz ve şampiyonlukları onlar hak ediyorlar” dedi.

Taraftar her maçta para topladı

Ortalama 1500 kişilik seyirci karşısında oynayan ve her maçta taraftarların topladığı bağışlarla 30 milyon sterline 5 bin kişilik saha yaptıran kulüp, bundan sonra alt yapı ve bölge halkına spor yapma olanakları da sağlayacak. Bağışların taraftarlardan gelmeye devam etmesi ve klübün giderek bölge halkının klübü haline gelmesi, “Halkın takımı” dedirtiyor.

Benfica ile özel maç

Lakabı “İsyancılar” olarak da bilinen FC United of Manchester, Avrupa’nın bir çok ülkesindeki ilerici ve toplumsal meselelere duyarlı takımlarla da özel maçlar ve ilişkileri devam ediyor. Türkiye’de Beşiktaş ve Çarşı Grubu’nu da yakından takip eden kulüp, Partekiz’in en büyük kulüplerinden biri olan Benfica ile bir özel maç yapacak. Maç, 29 Mayıs’ta, Manhester’da Broadhurst Park Stadı’nda oynanacak.

FC United of Manhester kendisini, işçi sınıfı takımı olarak tanıtıyor ve maçlarındaki pankart ve sloganlarından da bu rahatlıkla görülebiliyor.

854300cookie-checkManchester’da halkın takımı bir üst ligde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.