Manchester’da onbinlerden hükümete öfke

Diğer partilerin konferanslarından farklı olarak, Muhafazakarların konferansının başka konukları da vardı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da protestolarla başlayan konferansta, kesinti politikalarına devam edileceği öne sürülürken, sendikalar ve kitle örgütleri buna müsade etmeyeceklerini yinelediler.

“Aranıyor, ekonomi teröristi”

Pazar günü başlayan konferans öncesi bir çağrı yapan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC), Muhafazakarların daha fazla kesinti, daha fazla özelleştirme ve sendikal mücadelenin önüne geçecek yeni yasa planlarının boşa çıkartılmasını istedi. Ülkenin dört bir tarafından Manchester’a akın eden yaklaşık 100 bin kişi, “Kesintilere hayır işçi haklarına evet” sloganı altında konferans salonuna akın etti. Solanun ertafını demir bariyerlerle kapatan polis, konferansa kimseyi yaklaştırmazken, öfkeli kalabalık Manchester sokaklarında hükümet alehine sloganlar atarak yürüdü. Sendika genel başkanlarının yanı sıra, iflas ettiği açıklanan Redcar SSI Çelik Fabrikası’ndan işten atılan 1700 işçinin temsilcilerinin en önde yürüdüğü yürüyüşte, Başbakan David Cameron’un fotoğrafları taşınarak, üzerine de “Aranıyor, ekonomi teröristi” yazılıydı.

Yürüyüşçülere bir konuşma yapan TUC Genal Başkanı Frances O’Grady, sendikalar karşı son 30 yıl içinde yapılan saldırıların en acımasızlarına hazırlanıldığını ve bu saldırıların hayat bulmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Ülkenin en büyük sendikalarından biri olan UNITE Genel Başkanı Len McCluskey ise, sosyal servislerdeki kesintilere ve grevlerin yasaklanmasını öngören yeni sendikal yasanın hayata geçirilmemesi için birleşmekten başka yolun olmadığını belirterek, eylemliliklerin sürmesini istedi.

“Demokrasi sadece oy kullanmak değil”

TUC Genel Başkan Yardımcısı Paul Novak ise binlere hitap ederken öfkeli olduğu dikkat çekerken, işçilerin örgütlenmesine engel olmaya çalışan bir hükümetin, bu halkın hükümeti olamayacağını belirterek, “Demokrasi sadece oy kullanmak değil, gerekirse sokaklara çıkacak, eylemleri çoğaltacak ve bu yasaların önüne barikat kuracağız” dedi. Novak, Neye mal olursa olsun, bu anti demokratik kesinti ve yasalara müsadece etmeyeceklerini söyledi.

Onlarca sendikacı ve politikacının konuşmalarında, İşçi Partisi’nin yeni lideri Jeremy Corbyn’in olmasının işçi ve emekçiler için bir kazanım olduğu vurgulanırken, yürüyüşe katılan on binler tarafından da coşkuyla alkışlandı.

“Mücadele alanları bir karnavaldir”

UNITE, RMT, UNISON, PCS, NUT, GMB, FBU gibi bir çok sendikanın kitlesel katıldığı yürüyüşe, Londra’dan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) üyeleri de katıldı. Bir çok sanatçı ve komedyenlerin de katılarak destek verdiği yürüyüş sonrası gazetemize bir değerlendirme yapan ünlü şarkıcı Charlotte Church, adaletsizliklerin ve fakirler üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekerek, tepkilerin mutlaka sokaklara taşınmasını istedi. Church, sanatçılara da seslenerek, “Mücadele alanları bir karnavaldir, herkes bu karnavalde yerini almalıdır” dedi.

1576350cookie-checkManchester’da onbinlerden hükümete öfke

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.