Maraş anma gecesinde “Cemevi”ne eleştiri

Maraş katliamının 30. yıldönümü dolayısıyla, İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komitesi, Müzik Düğün Salonu’nda bir anma toplantısı düzenledi.


Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nden araştırma yazar Ali Rıza Aydın, Ozan Emekçi ve İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komitesi’nden Selda Aksoy konuşmacı olarak katıldı.


İkiyüze yakın davetlinin izlediği toplantıda açılış konuşmasından sonra Maraş katliamıyla ilgili “Unutturulanlar” belgeseli gösterildi.


CEM EVİ’NE ELEŞTİRİ


İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komite üyesi Nedim Asutay, açılış konuşmasında Maraş katliamını anmanın anlam ve önemine değinerek, “Maraş’ı anmak istemeyen bir Cemevi’nin Alevilikle bir ilgisi olamayacağını” savundu.


Asutay, “Aleviler, kültürlerine sahip çıkması politik hakların kazanılmasında belirleyici olacaktır. Aleviler çok sesliliğin bir sembolüdür, bu nedenle de sürekli olarak mağdur olmaktadır. Alevilerin varlığı, şeriatın önünde bir duvardır” dedi.


“BİR PAZAR PAYLAŞIMIYDI”


Ali Rıza Aydın da, katliamın, Ecevit’in başbakan olduğu CHP iktidarı döneminde gerçekleştirildiğini, ‘dış güçler’, MİT ve kontr-gerilla’nın katliamdaki rolünün olduğunu öne sürdü.


1977 seçimlerinde, alt sıralarda olmasına rağmen Alevi milletvekillerini seçilmesinin Alevilerin gelişmesinde bir dönüm noktası olduğunu belirten Aydın, “Maraş katiliamı, sonuçta bir pazar paylaşımıdır” dedi.


“DÜNYADA TEK YASAKLI İNANÇ”


Yaşamının büyük bir bölümünü yurtdışında geçirmek zorunda kalan Ozan Emekçi de, Maraş katliamının provalarının yıllar öncesinden başladığını öne sürdü.


Alevilerin Türkiye’de laikliğin teminatı olarak görüldüğünü, ancak Türkiye’nin laik olmadığını ileri süren Emekçi, “Laik bir ülkede Diyanet İşleri mi olur?” diye sordu.


Ozan Emekçi,  dünyada bin kadar inanç ve 3 bin kadar da dil olduğunu belirterek “Tek yasaklı inaç, Alevilik, tek yasaklı olan dil de Kürtçedir. Avrupa’da yaşayan 1.5 milyon Alevinin birleşmesi ve örgütlenmesi gerekir. Böyle bir birleşme solu rahatsız etmemeli. Alevilik ve sol, etle tırnak gibidir” dedi.


Konukların sorularının da yanıtlandığı panelde müzik dinletisi de yer aldı. İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komitesi üyesi Niyazi Serindağ’ın hastalığı nedeniyle panelde konuşamadığı açıklandı.


FOTOĞRAF:İngiltere Alevi Enstitüsü Komite üyesi Nedim Asutay

819730cookie-checkMaraş anma gecesinde “Cemevi”ne eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.