Maraş Katliamı değerlendirildi

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin öncülüğünde başlatılan ‘’Maraş Katliamı Maraş’ta Anılmalıdır’’ girişimi sonrasında gerçekleştirilen “Maraş Anması’nın” etkileri ve izlenimleri İAKM ve Cemevinde tartışıldı.

Dalston’da bulunan İAKM ve Cemevi’nde geçen hafta sonu yapılan değerlendirme toplantısına yüzlerce insan katıldı. Toplantıda konuşan ve anmalara katılanlar arasında bulunan İAKM ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, İAKM üyesi Savaş Hurman ve Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Abbas Tan, Maraş’ta yapılan anma etkinliği ile ilgili izlenimlerini anlattı.

Tarihin en karanlık sayfaları arasında yeralan Maraş Katliamı planlanıp uygulanmasından 32 yıl sonra ilk defa Maraş’ta anıldı.
Günler öncesinde Türkiye’ye giderek Maraş’taki etkinliğin organizesine yardımcı olan İAKM ve Cemevi yöneticileri ‘’Maraş halkının duyarlı olduğunu fakat 32 yıl önce iş başında olan katillerin hiç değişmediğini ve görevlerine devam ettiklerini’’ söylediler. Ayrıca İAKM ve Cemevi yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamaya yer verdi…

Maraş’ta Alevilere yapılan katliamı kınamak ve katliamda hayatını kaybeden canlarımızı anmak için 3 ay önce resmi bir başvuru yapmıştık. Bu başvuru sonucu 19 Aralık 2010 Pazar günü Maraş’ta anma etkinliği gerçekleşti. Önceden belirlenmiş olan Miting alanına sabah saatlerinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 3000 civarında Alevi,devrimci ve demokrat insan vardı. Mitingde ABF Başkanı Ali Balkız, yaptığı konuşmada, Maraş’a bir anıt yapılmasını, katillerin bulunmasını ve Maraş’ta yaşayan masum halkın bu utançla yaşamak zorunda bırakılmamasını istedi.

Etkinliğin başladığı saatlerden itibaren anma yapılan meydanın yakınlarında davullar çalınmaya başlandı ve tekbir sesleri duyuldu. Meydana çıkan yan sokaklardan anma yapan kalabalığa saldırmak isteyen eli sopalı kişileri polis zorlukla durdurdu. Bu katil ruhlu kişiler 32 yıl önce yüzlerce masum insanı katlettikleri gibi geçen hafta anmaya katılan insanlarıda katletmek istediler. Bu yaşananlar, Alevilerin taleplerinin nekadar haklı olduğunu ve Maraş katillerinin elebaşlarının halen cezalandırılmadığının ispatıdır. Gelecek yıl ve daha sonraki yıllar daha kitlesel olarak Maraş’ta olacağız. Türkiye’ de yaşayan her insan bu ülkenin eşit vatandaşıdır, bunu bilmeyen kafatasçılara bunu hatırlatmakda bizim görevimizdir diye konuştular. Ayrıca mitingle ilgili bir video gösterimide yapıldı.

835590cookie-checkMaraş Katliamı değerlendirildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.