Marka parfümler de kanserojen saçıyor

Greenpeace’in yayımladığı yeni rapora göre, Hollanda’da Tno-Mep adlı çevreci kuruluşun 2003-4 yılları arasında analiz ettigi parfumlerin önemli miktarda sentetik yosun ve ftalat adlı kimyasal bir madde içerdigi açıklandı.

Aralarında Calvin Klein’in “CK One” , “Eternity for men” ve “Eternity for women”, Chanel’in  “N.5”, Celine Dion’un “Coty”, Dior’un “Poison”, Etienne Aiger’nin “Aigner in leather”, Fiorucci’nin “Fiorucci loves you”, Gloria Vanderbilt’in “Vanderbit”,Hugo Boss’un “Boss in motion”, Jean-Paul Gaultier’nin “Le Male”, Lancome’un “Miracle son magic”, Naomi Campbell’in “Sunset”, Paco Rabanne’in “XS Excess pour homme”, Puma’nin “Puma Jamaica man” ve The body shop’un “White musk” marka   parfumlerinde insan sağlığı üzerinde ne tür etkiler yaptığı yeterince bilinmeyen sentetik ve kimyasal maddelere rastlandı.

Bu parfümlerin içerdigi ftalat adlı kimyasal madde ve sentetik yosun, uzmanlarca “sorunlu” maddeler olarak kabul ediliyor, coğunlukla parfüm sektöründe tercih edilen  sözkonusu maddeler ,ayrıca giysiler, plastik eşyalar, çok sayıda başka kozmetik ürün, kokular ve deterjanlarda da kullanılıyor .

Avrupa Birliği, Dbp ve Dehp adlı ftalat familyasına ait maddeleri, Cmr2 yani kanserojen ve zehirli maddeler adı altında sınıflandırıyor. Bu nedenle bu gruba ait maddelerin kozmetik ürünlerde kullanımı kesinlikle yasak. Yine AB raporunda Cmr3 grubunda sınıflanan nitromisk keton ve xilene adlı senteik maddelerin ise çok sınıryı düzeyde kullanilabileceğine dikkat çekilmekte.

KİMYASAL VE SENTETİK ZARARLILAR
Greenpeace’in taraması, ayrıca pekçok ünlü markanın bileşimlerindeki kimyasal ve sentetik maddelerin her birinde çok farklı miktarlarda kullanıldığı gerceğini ortaya koydu. Örnegin Vanderbilt’in kadın kokusu Gloria Vanderbilt’de ftalata rastlanmazken, Calvin Klein’in “Eternity for women”in da aynı maddenin çok yüksek miktarda kullanıldığı anlaşıldı.

Klein’in parfumunun ftalatin yanı sıra, insan sağlığı açısından zararlı başka maddeler de içerdigi  görüldü. Ancak  Klein’in kokusu bu konuda tek örnek değil. Rapora Chanel’in ” n.5″ ve Puma’nin “Jamaica man” parfümleri de yüksek miktarda kanserojen maddeler içeriyor.

İtalya’da tüketici hakları konusunda bir dergi olan Salvagente’nin yaptığı sıralamada bileşimlerinde kanserojen maddelerin yüksek miktarda yer aldığı ve insan sağlığını tehdit edebilecek parfümler şöyle sıralandı:

“Calvin Clein’in “CK One”, “Eternity for man” ve “Eternity for women”i, Chanel “n.5″i, Paco Rabanne’in “XS Excess pour Homme”u ve Puma’nin “Jamaica man”i.”

Celine Dion’un “Coty”, Jean-Paul Gaultier’nin “Le Male”, ve The body shop’un “White Musk” adlı parfümleri ftalat ve sentetik maddeleri öngörülen miktarlarda içeriyor. Fiorucci’nin “Fiorucci loves you”, Hugo Boss’un “Boss in motion”, Lancome’un “Miracle so magic”, Naomi Campbell’in “Sunset” marka parfümleri ise az miktarda kimyasal madde içeriyor.

ÜRÜNLER GERİ ÇEKİLMİYOR
Calvin Klein’i temsil eden  Unilever Cosmetics International  yüksek miktarda kanserojen maddeler içeren parfümleri konusunda açıklama yapmaktan kaçınırken, Dior’dan yapılan açıklamada Greenpeace’in raporunun 2003’te alınan örneklere dayandığı, bugünkü ürünlerinde zararlı maddeleri kullanmadıklari ifade edildi. Dior elbette 2003 tarihli ürünlerin halen piyasada olduğunu, zararlı olduğu öne sürülen ürünlerini geri çekmeyi garanti edemeyeceklerini açıkladı.

Kimyasal maddeler gibi sentetik maddelerin de dünyaca ünlü parfumlerde farklı miktarlarda kullanıldığı anlaşıldı. Ornegin Naomi Campbell’in “Sunset” ve Lancome’un “Miracle son magic” parfumlerinde sentetik maddeler  yok denecek kadar az iken,  Jean-Paul Gaultier’nin “Le Male”inde yüzde 6.4, The body shop’un “White Musk”ın da ise yüzde 9.4 düzeyinde bulunuyor.

Sentetik yosun parfum sektorunde dogal esanslara alternatif olarak kullanılıyor. Bu tür maddelerin insan sağlığı açısından en tehlikelileri yani kanserojen olanları ise  MK (keton misk) ve MX (xilene misk) olduğu açıklandı.

1099970cookie-checkMarka parfümler de kanserojen saçıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.