Marley, Etiyopya’da Afrika’yı birleştirecek

1981’de 36 yaşında yaşamını yitiren reggaenin efsane ismi Bob Marley, bu yıl doğum gününde yaşadığı ve ünlendiği ülke Jamaika yerine Etiyopya’da anılacak.

Etiyopya’da 6 Şubat’taki ‘Africa Unite!’ kutlamalarına  500 bin müziksever bekleniyor. ‘Africa Unite!’, Marley için uluslararası çapta düzenlenen en büyük etkinlik sayılıyor.

‘Africa Unite!’ın Etiyopya yapılmasının nedenleri arasında, sanatçının “Ölünce beni buraya gömün” vasiyeti ve yaşamı boyunca ‘Birleşik Afrika’ düşüncesini savunması sayılıyor.

Etiyopya Devlet Bakanlığı sözcüsü Netsanet Asfaw da kutlamalara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, konser, film festivali, seminer, gala gibi etkinlikler düzenleneceklerini söyledi.

BOB MARLEY KİM?

6 Şubat 1945’te Jamaika’da doğan Bob Marley, 1970’lerde müziğiyle geniş bir hayran kitlesi edindi. ‘Get Up Stand Up’, ‘I Shoot The Sheerif’, ‘No Woman No Cry’ gibi şarkıları birkaç kuşaktır dilden düşmeyen Marley, hayatı boyunca Birleşik Afrika hayali ve rasta inancının savunucusu oldu.

‘Doğayla bir olmak amacımız, ot içmek ibadetimiz’ diyen rastalar, 1963 yılında Etiyopya’nın son imparatoru Haile Selassie, rasta geleneklerine göre toprak bağışlayınca geleneklere göre ‘yurt’ sahibi oldu.

Selassie 1975 yılında ölse de, burada kurulan rasta komünü hâlâ ayakta. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’nın 250 kilometre güneyindeki Şashamen kentinde bulunan komüne ilgi azalsa da varlığını sürdürüyor. Komüne vatandaşlık hakkı verilmiyor ve uyuşturucuyla uğraşmakla suçlanılıyor.

Bob Marley 1981 yılında kanserden öldüıünde gitarı ve İncil’iyle birlikte Jamaika’da toprağa verildi. Bob’un eşi Marley’in vasiyetini yerine getirmek için sanatçının mezarını Etiyopya’ya taşımak için girişimlerini sürdürüyor.

 

1098740cookie-checkMarley, Etiyopya’da Afrika’yı birleştirecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.