Marmara Depremi davalarında zaman aşımı

Kocaeli Baro Başkanı Ersayın Işık, Marmara Depremi’nin ardından Kocaeli, Yalova, Düzce, Sakarya ve İstanbul’da çok sayıda müteahhit, mimar ve mühendis hakkında 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 383. maddesinde düzenlenen ”dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek” suçundan dava açıldığını, davaların çoğunluğunun sonuçlandığını, geri kalanların ise karar aşamasında olduğunu söyledi.


Eski TCK’nın 383. maddesinin 5 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre 5 yıla kadar hapis cezası öngören davaların zaman aşımının 7.5 yıl ile sınırlı olduğunu ifade eden Işık, şunları kaydetti:


”Buna göre Marmara Depreminin ardından açılan davalar 17 Ağustos 1999 tarihi esas alındığında 17 Şubatta zaman aşımına girecek. Böylece felaketin izleri 17 Şubatta zaman aşımı nedeniyle adli açıdan da ortadan kalkmış olacak. Bu durum müdahiller, evleri yıkılmış, yakınlarını kaybetmiş olanlar tarafından tepkiyle yargılananlar açısından ise sevinçle karşılanıyor.”


Kocaeli’nde 7.5 yıl içinde yaklaşık 80 dava açıldığını, davalarda 3 inşaat mühendisi ve 1 mimar hakkında hapis cezası verildiğini, 2 inşaat mühendisi hakkındaki kararın kesinleştiğini, 2 yılın altında verilen bazı hapis cezalarının ise ertelendiğini dile getiren Işık, devam eden davaların 17 Şubat itibariyle zaman aşımına uğrayacağını belirtti.


 

1038920cookie-checkMarmara Depremi davalarında zaman aşımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.