Marquez’in ardından: ‘Yüzyıllık Hüzün’

87 yaşında ölen Nobel ödülü sahibi Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in ardından edebiyat ve siyaset dünyasından mesajlar yağmaya başladı.

Latin Amerika’da bir çok gazete “Elveda Gabo” “Güle güle usta” gibi başlıklarla çıkarken, hayranları akın akın yazarın Meksika’daki evine çiçek bırakıyor.

İspanyol dilinin gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Marquez -halk arasında sevilen adıyla Gabo- Yüz Yıllık Yalnızlık kitabıyla dünyaca ün kazanmış, tarzına da “büyülü gerçekçilik” denmişti. Yazar ise kendisini sadece “gerçekçi” diye nitelediğini söylerdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve ABD başkanı Barack Obama da yazarın ardından konuştular.

Obama “Dünya en vizyonlu yazarlarından birini kaybetti” derken, Santos Twitter’da “Yüz yıllık yalnızlık ve yüz yıllık hüzün, çünkü gelmiş geçmiş en büyük Kolombiyalı öldü. Ama böyle devler hiç bir zaman ölmez” yazdı.

Yüz Yıllık Yalnızlık kitabı 30 milyon adet satmış ve Marquez’e 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü getirmişti.

İsveç Nobel Akademisi’nin genel sekreteri Peter Englund, “Büyük bir yazar gitti, ama eserleri bizimle kalacak. Bir çok yazar sadece birer gölgedir, ama Gabriel Garcia Marquez gölgesi üzerimize düşen yazarlardandı ve ölümünden sonra da uzun süre öyle olacak” dedi.

McEwan: Onun gibisi bir daha gelmezYazarın ölüm haberini ailenin sözcüsü Fernanda Familiar duyurdu.

“Gabriel Garcia Marquez öldü. Eşi Mercedes ve oğulları Rodrigo ve Gonzalo sizlere bunu iletmem için beni görevlendirdi. Büyük üzüntü içindeyiz” dedi.

Eski ABD başkanlarından Bill Clinton Marquez’in “ortak insanlığımızın acıları ve keyiflerini” yakalayıp ölümsüzleştirdiğini söyledi. Clinton, “Onun hayal gücü, düşüncesindeki netlik ve duygusal içtenlik gibi eşsiz yetenekleri karşısında hep şaşkınlığa düşmüşümdür” diye konuştu.

İngiliz yazar Ian McEwan “Onun gibisi bir daha gelmez” dedi ve yazdıklarıyla bu kadar büyük bir insan kitlesini bu kadar etkilemiş bir başka yazar daha bulabilmek için Charles Dickens’e kadar gitmek gerektiğini söyledi.

Llosa’dan övgülerMarquez ile arasında 1976 yılında sokakta dövüşmeye kadar varan uzun bir çekişme yaşamış olan Peru’dan Nobel ödüllü yazar Mario Vargas Llosa da onu “büyük yazar” diye tanımlayarak “Eserleri edebiyatın erişilirliğini ve itibarını artırdı. Romanları yaşayacak ve her yerde yeni okurlar bulmaya devam edecek” dedi.

Şilili yazar Isabel Allende, “Edebiyata dalmamı sağlayan dürtü ve cesareti ona borçluyum. Onun kitaplarında kendi ailemi, kendi ülkemi, hayatım boyunca tanıdığım insanları, Güney Amerika kıtasının renk, ritim ve bolluğunu buldum” diye konuştu.

Marquez’in hayatının son otuz yılı aşkın bölümünü geçirdiği Meksika’da Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto Twitter’a “Meksika adına zamanımızın en büyük yazarlarından birinin ölümünden duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum” diye yazdı.

Kolombiyalı pop şarkıcısı Shakira da yazarın ardından “Sevgili Gabo, hayatın hepimiz tarafından eşsiz ve benzersiz bir yetenek olarak hatırlanacak” dedi.

BBC

719740cookie-checkMarquez’in ardından: ‘Yüzyıllık Hüzün’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.