“Masa kurulmuştu. Niye vazgeçtiniz?”

HDP Grubu adına konuşan Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 2,5 yıl süren çözüm sürecinin, 28 Şubat 2015’te son noktaya çok yaklaştığını ancak bugün o noktadan çok uzakta olduklarını söyledi.

Sancar, bunun tarihi bir fırsat, büyük bir şans olduğunu belirterek, bakanlar, Cumhurbaşkanı, HDP ve AK Parti milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin büyük emek harcadığını belirtti.

Sancar, çözüm sürecinin, Dolmabahçe’de müzakereye evrilmek üzere olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tam da Dolmabahçe’de evrensel şartlara ve niteliklere uygun bir barış sürecini yaratma imkanı yakalanmışken neden o noktadan geri dönüldü? Neden Dolmabahçe toplantısının ve mutabakatının mimarları, o mutabakatın oluşması için cidden emek sarf eden Başbakan Sayın Davutoğlu bugüne kadar tek bir kelime etmemiştir bu konuda? Sayın Cumhurbaşkanı da bunun iyi bir gelişme, olumlu bir gelişme olduğunu söylemişti. Daha sonra kendisi bundan vazgeçtiğinde, siz bu sürecin siyasi sorumlusu ve kurucu ortağı olarak neden buna karşı bir ses çıkarmadınız, neden bugüne kadar bir açıklama yapmadınız? Sayın Yalçın Akdoğan, o gün o metni okuyan milletvekillerinden biri olarak neden bugüne kadar o süreci samimiyetle sahiplenen bir tutum sergilemediniz? Dolmabahçe mutabakatını bozmak savaşa yeniden dönmenin yollarını açıyor.

Silahların sustuğu döneme, çatışmasızlık dönemine geri dönüş istiyoruz. Bu sorunu barışçıl temelde, demokratik çerçevede çözmeyi sağlayacak tek yol olan müzakereye dönüşü istiyoruz. Müzakereye dönüş halinde ise artık keyfe bağlı bir süreç değil, kurallı ve kurumsal bir müzakere süreci istiyoruz. Bütün bunları hükümet kabul etmişti, müzakereye geçmeyi kabul etmişti. Müzakere için ayrı bir salon dizayn edilmişti İmralı’da, fiziksel olarak dahi masa kurulmuştu. Niye vazgeçtiniz?”

VE CHP DESTEĞİ İLE TEZKERE GEÇTİ

Konuşmalar sonrasında Irak ve Suriye’ye sınırötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi bir yıl süreyle uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Saat 13.00’te başlayan oturumda uzun tartışmaların ardından bağımsız bakanlar yemin etti. Ardından sınırötesi operasyona ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesine geçildi. AK Parti, CHP ve MHP’nin evet oyu kullandığı tezkere kabul edilirken, HDP ise hayır oyu kullandı.

1463330cookie-check“Masa kurulmuştu. Niye vazgeçtiniz?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.