Mavi cennet, kaçak yapı cenneti oldu!

Türkiye sahillerinde betonlaşmadan korunabilmiş son kale olarak kabul edilen Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırlarındaki Fakdere koyunda iki yıl önce inşa edilen kaçak yapılar hakkındaki yıkım kararının uygulanmaması tepki çekiyor.

Yaz aylarında yatların uğrak yeri olan koyda denize sıfır inşa edilen yapıların günübirlik tesis olarak kullanılacağı öne sürülürken, 8 üniteden oluşan kaçak yapılara önce elektrik sonra da su bağlantısı yapıldı, bölgeye ulaşan yol ise genişletilerek betonlaşma adeta teşvik ediliyor.

KIYI KANUNU SESSİZ SEDASIZ DEĞİŞTİ, GÖZLER BAKİR KOYLARDA

Kıyılarda yapılaşmanın önünü açacağı öne sürülen “Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 2 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. ‘Kıyı kenar çizgisi’ ve ‘sahil şeridi’ tanımlarının, uygulama imar planlarına göre belirlenmesine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisine veren yönetmelik tartışmalara neden olurken, gözler yeniden Ege ve Akdeniz’in kalan son bakir koylarına çevrildi. Bölgede mavi cennet olarak anılan ve yat turlarının vazgeçilmezleri arasında olan koyların betonlaşmasından endişe ediliyor.

YIKIM KARARI NEDEN UYGULANMIYOR?

Antalya’nın Kaş ve Demre ilçelerini kapsayan ‘Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi’ sınırlarında tarihi Fakdere koyunda iki yıl önce inşa edilen ancak konuyu gündeme getiren haberlerimizin ardından önce para cezasına çarptırılan, sonrasında ise yıkım kararı alınan kaçak yapılara yönelik yaptırımların bir türlü uygulanmaması tepki çekiyor. Antik çağda ‘Faktura’ olarak anılan bir liman bulunduğu belirtilen koyda, 101 ada, 420 parseldeki eski balıkçı kulübesinin üzerine ‘tarımsal amaçlı konut’ görünümünde inşa edilen kaçak yapıların, AKP’li eski bir milletvekiline yakın olduğu ileri sürülen Fethiye merkezli yatçılık şirketine ait olduğu iddia edilmişti.

‘BU BÖLGEYİ KORUMAK AHLAKİ SORUMLULUĞUMUZ’

Kaş’ta uzun yıllardır dalış eğitmenliği ve doğa sporları rehberliği yapan Gökhan Türe, Türkiye’nin bütün kıyı şeridi boyunca betonlaşmadan korunabilmiş son alan olarak nitelediği bölgedeki kaçak yapılara ilişkin alınan kararların uygulanmamasına, “bu yapıları biz mi yıkacağız?” sözleriyle tepki gösterdi. Bölgeye yol yapılmasını da eleştiren Türe, “bu bölgeyi korumak toplum olarak bizim ahlaki sorumluluğumuz. Ancak burada bir hukuksuzluk işliyor. 65 kilometrelik bu son kıyılar da betonla dolarsa bölgedeki tekneciler aç kalır” diye konuştu.

VALİ ALTIPARMAK, “YIKMAYA KARARLIYIZ” DEMİŞTİ

Antalya kıyılarındaki kaçak yapılaşma ve imar sorunlarına yönelik sıkıntıları her fırsatta dile getiren Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise Fakdere’deki kaçak yapıların gündeme gelmesinin ardından katıldığı bir televizyon programında yıkım konusunda kararlı olduklarını vurgulamıştı. Ancak Vali Altıparmak’ın açıklamalarının ardından söz konusu kaçak yapılara yine kaçak olarak elektrik bağlantısı da yapıldığı ortaya çıkmıştı.

ÖÇK’LARIN KADERİ FAKDERE GİBİ Mİ OLACAK

1989 yılında Akdeniz’in korunması amacıyla hazırlanan Türkiye’nin de imza koyduğu “Barcelona Sözleşmesi” uyarınca kurulan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Kurumu, Ağustos 2011’de çıkartılan 648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. ÖÇK kurumunun görev ve sorumlulukları ise, aynı kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Türkiye’nin 15 ÖÇK bölgesinden biri olan 260 kilometrekarelik Kaş-Kekova ÖÇK sınırlarında 26’sı endemik olmak üzere 272 bitki türünün yanısıra, 96 kuş, 20 memeli, 20’de çift yaşamlı canlı türünün tespit edildiği belirtilirtilirken, alanda uluslararası koruma projeleri yürütülüyor. Ancak Fakdere koyunda yaşanan hukuksuzluk örneği, ÖÇK’ların kaderinin tartışılmasına neden oluyor.

FOTOĞRAFLAR:

Denize sıfır inşa edilen kaçak yapılar hakkında yıkım kararı bulunuyor

Fakdere’nin doğal güzelliği

Fakdere koyu antik dönemde iskele olarak kullanılmış

Fakdere koyu denizden

Fakdere koyu denizden

Fakdere koyundaki yapılaşma

Kaş-Kekova

1549570cookie-checkMavi cennet, kaçak yapı cenneti oldu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.